Mat og vin i kombinasjon

«Mat uten vin er som et lik; Vin uten mat er et spøkelse. Samlet og godt sammensatt, er de som kropp og sjel: Levende partnere». Sitatet er tatt fra Andre Simon, en fransk skribent og vinhandler. Han hadde uten tvil et poeng. En av de største gledene med mat og vin er når de virker som skapt for hverandre. Når kombinasjonen bidrar til å forsterke smaksopplevelsen av både maten og vinen, men når man skal kombinere mat og vin står utfordringene i kø. Den norske tommelfingerregelen «hvitt til fisk» og «rødt til kjøtt» er ikke alltid gjeldende, og gir ikke alltid det beste resultatet.

Når det gjelder mat og vin vil vi påstå at det ikke finnes noe absolutt fasitsvar. Det er i grunn det som er ganske befriende. Smaken er som kjent som baken. Samtidig finnes det en rettesnor for hvilke smaker i mat som får frem vinens kvaliteter. Det handler om balanse. I all vin finnes det smaker som enkeltvis ikke er så gode; tenk bare på syre og alkohol, men så balanseres disse smakene med fylde og aroma, og «vipps»; man har en potensiell mirakeldrikk. Når man kombinerer mat og vin vil maten påvirke vinens balanse; og det er jo her det er lett å tråkke feil, samtidig er det også her det kan skapes magi!

Å kreve ekspert-tittel på mat og vinkombinasjoner skal vi ikke gjøre, men det er spennende å prøve seg frem. Lete etter riktig balanse, finne smaker som matcher, oppleve hva som ikke funker; og av og til få en overraskende smakseksplosjon. Vi har lyst til å dele vår oppdagelsesferd med dere. Dele mat og vintips, gode opplevelser og annet som vi finner interresant i vår evige mat- og vinreise.

Som oftest disker Mette, med god hjelp av utvalgte souschefer, opp med retter som passer til vinene vi smaker, enten fra hjemmebistroen i Eckersgate, hos Mads & Anita i Porsgrunn-by eller andre steder. Disse pppskriftene, og tips og råd, finner du også her.

Vi håper det vil smake!

Har du tips til gode kombinasjoner? Send oss ditt forslag i kommentarfeltet!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s