
Boeuf Bourguignon er en verdenskjent klassiker fra Frankrike og kanskje en av de lekreste og mest velsmakende kjøttgryter som finnes. Retten har sitt opphav i Bourgogne-regionen, derav navnet som i grunn er det mest kompliserte med hele gryta (her kan du høre hvordan det uttales) – får du ikke helt inn den franske schwungen, kan du gjerne kalle det for BB-gryte også. Mye enklere ;).
Bourgogne-området i Frankrike er kjent for både god vin og godt storfekjøtt, som også er hovedingrediensene i gryta.
Den lager seg nesten helt av seg selv, og er helt ypperlig dersom du skal lage mat til mange og helst vil bruke mer tid sammen med gjestene enn ved kjøkkenbenken når festen er i gang.
Som gryter flest blir også denne best dersom du tar deg god tid i forveien. Start aller helst dagen før, da setter smakene seg og gryta blir om mulig enda mer himmelsk.
Sett på litt fransk musikk, åpne en flaske vin; hell litt i glasset og litt i gryta, og del gjerne både vin og matlagingsoppgaver med en du liker godt. Sånn! Nå kan matlagingen begynne!
HVA TRENGER DU? (6 personer)
- 1,5 kg Høyrygg av storfe (eller annet grytekjøtt)
- 1/2 liter god rødvin – helst Burgund
- 3 dl god kjøttkraft
- 225 gram bacon (eller to pakker)
- 3 gulrøtter i staver
- 1,5 gul løk
- 4-5 fedd hvitløk
- 1 liten pose delikatesseløk
- Et par spiseskjeer tomatpuré
- 400 gram små sjampingon
- 2-3 stk laurbærblad
- 1 potte fersk timian, bruk gjerne rosmarin eller andre franske urter også (jeg putter gjerne oppi en Bouquet Garnis som jeg tar ut ved servering)
- Salt og pepper
SLIK GJØR DU:
Det lureste man kan gjøre når man skal lage mat er å «preppe» godt slik at det ikke blir stress når du skal begynne å koke og steke. Sett stekeovnen på 80 grader. Hell litt mer vin i glasset og sett i gang. Kutt kjøttet i små biter, kutt bacon i små strimler, skrell gul løk i små biter, skrell og kutt gulrøtter i staver.
Finn frem en romslig jerngryte (en på cirka 5 liter er ok til mengden i oppskriften).
- Stek baconet i jerngryta. Når det er ferdig tar du det opp med en hullsleiv og legger det i en bolle
- Brun kjøttet i flere omganger i samme gryte, salte og pepre godt. Ta ut av gryta.
- I gryta: Stek gul løk, hvitløk og gulrøtter, ha oppi tomatpure, laurbærblader og urter.
- Hell bacon og kjøtt tilbake i gryta og dryss over mel og bland godt
- Hell over vin og kraft
- La gryta få et oppkok. Har du god tid setter du gryta inn i ovnen på 80 grader der den kan stå og kose seg i evigheter mens du kan ta et glass vin til og slappe av med en god bok eller gå en tur (husk å avkjøle og sette i kjøleskap om den skal spises dagen etter). Har du mot formodning dårlig tid lar du gryta trekke i 1,5 -2 timer på plata eller på 200 grader i ovnen.
- Rett før servering gjør du følgende: stek sopp og kok delikatesseløken i buljong. Bland dette inn i gryta. Bland sammen og smak til med salt og pepper.
Pynt med urter (f.eks. timian, rosmarin eller bladpersille) og server med potet- og sellerimos (med masse fløte og smør i), en god fransk baguette og franskt smør.
Samle masse gode venner, sprett burgunderne og nyyyt. Bedre blir det ikke! Bon Appétit!



