Bryggeparty!

I år avsluttet vi juli og sommerferie med knallvær og bryggeparty i Mettes barndomshjem og sommerparadis,Valle, ved Kragerøkysten.

Her nøt vi havets delikatesser, blodferske skalldyr fra Kragerø Sjømat, mens vi smakte sider fra litt lenger opp i Telemark og skalldyrvennlige Rieslinger fra Rheingau og Alsace.

Med på festen, i tillegg til oss selv, var Mettes pappa Dag og Mads sin Anita-kone.

Kjapp konklusjon: For et sted! For en mat og drikke! For et vær! For en gjeng! For en fest! Livet er herlig!


Sider fra Telemark

NeRø Frukt og Sider ligger idyllisk på solsiden av Heddalsvannet i hjertet av Telemark. Ole Christoffer Røste og Trine Flaaten dyrker på Røste Gård både økologiske epler og moreller. Den økologiske filosofien gjennomføres også med eplemost og sider derfra. Vi prøvde fra brygga på Valle de to nylanserte siderne fra polets bestillingsutvalg med de heftige navn «Vill og Villig» og «Rabagast».

Nr 12971801 NeRø Vill & Villig

kr 199.90 BU. Discovery-epler. Spontangjæret. Alkohol: 9,5 prosent Sukker: 20 G/L Syre: 6 G/L

Livlige og spretne små bobler samt rikt skum. Snasen passe oksidativ duft av kjellereple, eplekjerne og honning. Rund og ren eplesmak med kremet mousse og balansert alkohol. Fullstendig harmoni mellom fruktsødme og syrefriskhet. Lang behagelig ettersmak.

Du salige sommerstund for en snasen sider! Knall til grillet sjømat; f.eks. sjøkreps med smør og urter. Prøv den også til grillede grønnsaker eller en sommersalat. Verdt hver bidige krone! Himmel og hav!

Terningkast 6

Nr 12971901 NeRø Rabagast

kr 185 BU. Aroma-epler. Spontangjæret. Alkohol: 5,5 prosent Sukker: 8 G/L Syre: 9,5 G/L

Gyllengul med stilige perler. Sødmerik duft av rødgult friskt eple, honning, blomster og litt skjemmende gjær. Heftig knastørr og litt spiss eplekartsmak som sitter som et pistolskudd.

Krevende sider som virkelig trigger spyttkjertlene, og som vi gjerne bruker som aperitiff, men som vil funke til hel taskekrabbe, eller ulike forseggjorte krabberetter som krabbekaker, men også lyst kjøtt, kyllingsalat og kremet pasta med blåskjell.

Terningkast 4


Sideriet holder til i Børte mellom Lunde og Bø i Telemark. Barndomskameratene Hans Olav Børte og Morten Espe lager både eplemost og sider fra gårdens epler. Panelet endte opp med å presentere sideren Nigard. Navnet Nigard(den nedre gården) er det gamle navnet på Hans Olavs bondegård. Kompisene er representert med to av sine tre sidere i vinmonopolets basisutvalg.

Nr 13253601 Sideriet Nigard

kr 169,90 Basisutvalg. Spontangjæret. Alkohol: 7,5 prosent Sukker: 16,6 G/L Syre: 6,9 G/L

Strågul med fine små bobler. Ren og pen aroma av gule friske epler og eplekjerne. Ren, rund, snill og litt anonym eplesmak med bra lengde.

Sider for de lettskremte! Snill, grei og leskende. Passer som tørstedrikk, til reker, salat eller en lett og sommerlig pastarett.

Terningkast 4


Vinhuset Dopff & Irion holder til i den pittoreske landsbyen Riquewihr i Alsace. Familien Doppf startet opp for så lenge siden som i 1574. I 1945 røk brødrene Dopff uklar. Dermed etablerte René Dopff vinhuset Dopff & Irion sammen med Madame Irion. René satset på terroirdrevne viner. Husets Cuvée René representerer deres entry-level.

Nr 299601 Dopff & Irion Cuvée René Riesling 2018

kr 169,90 BU. Ikke fatmodnet. Alkohol: 12,5 prosent Sukker: 8,5 G/L Syre: 7,7 G/L

Lys blank grønngul. Tiltalende aroma av grønne epler, sitrus og blomster med et viff av mineraler. Delikat og vennlig smak av hylleblomst, sitron og grønt eple med balansert konsentrasjon og bra lengde.

Vennlig og typeriktig passe tørr Alsace-Riesling. Passer fint til rød fisk, men også reker og kreps naturell.

Terningkast 5


Domdechant Werner har holdt koken i Rheingau siden 1780. Nå er det syvende og åttende generasjon som rår over eiendommen i Hochheim der verdens eldste dokumentasjon om Riesling fins i et dokument fra 1485. Her er Riesling både konge og dronning. Domdechant Werner produserer ene og alene Riesling fra familiens egne vinmarker. Terroiret og ståltanker gir rene og voksestedpregede viner i verdensklasse.

Nr 1705401 Domdechant Werner Hochheimer Domdechaney Erste Lage Trocken 2017

kr 260,90 BU. Gjæret og modnet i ståltank. Alkohol: 13 prosent Sukker: 7,1 G/L Syre: 7,4 G/L

Gulgrønn. Forførende typeriktig aroma av lime, grønne epler, steinfrukt, blomsterkrydder og mineraler. Delikat, ren og fruktig passe tørr superbalansert smak. Lang saliverende ettersmak.

Kanonkjøp! Glitrende god og ren Riesling som passer som fot i hose til reker, kreps, blåskjell og annet sjømatdigg som østers naturell. Nam, nam!

Terningkast 6


Nr 2041101 Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic 2021

kr 152, 90 Basisutvalg. Gjæret og modnet i ståltank. Alkohol: 12 prosent Sukker: 11,4 G/L Syre: 6,4 G/L

Grønngul. Behagelig aroma av gult eple, friske urter og blomster. Ren, fruktig, snill og saftig smak med bra lengde.

Classic er en kategori mellom halvtørr og tørr stil. Altså er det her mer sukker enn i forrige vin. Grei, men litt forutsigbar og kommersiell kvalitet. Ok rekevin, men bra til salat og sushi også.

Terningkast 4


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s