Kvikk deg opp på Kvitnes!

Behøver du en oppkvikker på tampen av sommeren? Ta turen til Kvitnes Gård i Vesterålen! Da SAS-streiken ble et faktum kastet Anita og Mads seg inn i sin tyske kjøremaskin, også kalt PKV. Etter cirka ett døgns kjøring var vi i Vesterålen. For en tur til Kvitnes er verd både en lang vei og en omvei. Hvorfor? Stedet er magisk! Gården som ligger på et vakkert nes innenfor Sortland har blant de mange bevarte bygningene en nordlandslån; et langstrakt og smalt våningshus. Det nennsomt restaurerte og renoverte interiøret huser både restauranten, fellesrom og soveværelser. Fra vi parkerte på gårdsplassen til vi forlot stedet ett døgn etterpå kom det flust med opplevelser. Personalet var fokusert helt fra tåspissene på at gjestfriheten skulle få oss til å føle at vi var kommet «heim til gards».

Det meste av hva du får servert på menyen er lokalt produsert, økologisk og til og med selvplukket, selvfisket, selvfangstet, jaktet, slaktet og bearbeidet nær eller på gården. Stedets sykliske filosofi lyder slik: «Dyrke, høste, konservere, kompostere.»

Primus motor, Chef og energibunt Halvar Ellingsen og den unge og dyktige Restaurantsjef og Sommelier Cathrine Thoresen leder et ungt, dynamisk og dedikert lokalt og internasjonalt team. I løpet av våre 24 timer på Kvitnes stod de for morsom lunsj, unike 23 serveringer til middag, og splendid frokost.

Det er naturen som bestemmer menyen, og naturen er kompromissløs.

Halvar Ellingsen, kjøkkensjef Kvitnes Gård

Middagen fremstod som kjernen i opplegget. Alle gjestene på den fullsatte gården ble bedt om å stille til middag presis klokken 19. Forklaringen er like enkel som den er logisk. For å holde logistikken på spissnivå med et så lite kjøkken man har der er det superviktig at alle gjestene blir servert i samme minutt og sekund. Halvar Ellingsen var med hele tiden for å beskrive menyens mange retter. Starten, kalt «Aller først» innledes med en primeur; nemlig gulrot fra Kvitnes, så fermentert bønnebuljong med solbærblad. Deretter kommer tre temaer på rekke og rad: «Fra åker og innmark», «Fra fjæra og havet» og «Fra skogen». Så følger hovedbolken med vegetabilske, marine og animalske retter, før det avsluttes med tre dessertserveringer.

Vi ble imponert over jevnheten og dristigheten i serveringene, og den tydelige grønne og bærekraftige matfilosofien til Kjøkkensjef Ellingsen. Og ikke minst hvordan Sommelier Thoresen hadde fingerspitzgefühl med drikkematchene til de ulike rettenes utfordrende smakssammensetninger. For det er ikke lett å treffe når man samtidig har rå ville vekster, umamirike marine delikatesser og smaksterke reduksjoner i flere av rettene. Bravo til dere!

Vi vil også gi stedet kred for å tilby halv drikkepakke; altså med halvparten i de ti glassene drikke. Det satte Anita kone stor pris på. Selv satte Mads stor pris på full drikkepakke! Vårt opphold med et deilig stort dobbeltrom med fjordutsikt, lett lunsj med drikke, stor middag med aperitiff og halv og hel oppgradert drikkepakke, pluss stor frokost kom rett over kroner titusen for oss to. Det var value for money!

Skulle vi ønske oss noe mer? Ja, neste gang håper vi at kjøkkenet formår å tilby oss enda mer fra fjæra og havet. Ishavsrøye er jo godt, men to varianter ble servert. En gang holder, og da kan man kanskje også trå til med noe så kreativt og dristig som en ragu av albueskjell til en tang og tarerett? Jeg skulle også ønske at det blant de ellers perfekte drikkevalgene i den oppgraderte drikkepakken, med både toppviner fra Burgund, Mosel, Nahe, Marlow og Alto Adige og stilig IPA fra lokale Engeløya, hadde vært en annen Champagne enn forutsigbare Charles Heidsieck Brut Reserve. Kvitnes gård har nemlig mange andre mer utfordrende og spennende Champagnes!

Da vi sjekket ut sa Mads rett og slett: «Jeg håper at inspektørene fra Michelin-guiden tar turen oppover nord for Trondheim. Det er på tide at de tester ut Kvitnes Gård.» Lykke til!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s