Rule Britannia!

«Rule Britannia, Britannia rule the waves!» Slik lød det i gamle dager. Britene var verdenshavenes, og dermed verdens herskere. I dag lyder det over hele verden: «Rule Britannia, Britannia rule the wines!» Mads samlet et panel for å smake britiske viner sammen med vår gode kamerat jazzmusikeren Roger Jeffs fra Liverpool som har funnet freden og roen i Skien. I tillegg til Roger besto smakspanelet denne gangen av Rogers musikklektor- og jazzmusikerkamerat Jon Øystein Rosland, Anita kone – ja, også Mads da!

I 1951 våknet den kommersielle vinproduksjonen på øyriket fra en lang lazarussøvn. Sir Guy Salisbury-Jones startet den gang Englands første moderne kommersielle vingård Hambledon. Siden har antall vingårder økt jevnt og trutt slik at i 2022 fins det cirka 200 vinprodusenter i UK. Englands eldste vin-historie fødtes som så ofte ellers i Europa med de gamle romere. Da Romerriket falt sammen ledet munkebrødre vindyrkingen videre. Så kom en rekke hindringer i veien. I Det Herrens År 1154 innledet engelskmennene en okkupasjon av Bordeaux. Dette førte til stor import av franske viner. I 1536 oppløste Henrik 8. klostervesenet. Da opphørte England som vinproduserende land. En vinrenessanse brakte liv i den engelske vinvirksomhet i 1662. Den 17.desember dette året presenterte Doktor Christopher Merrett en artikkel i The Royal Society. Der stod det at engelske vinprodusenter ved å tilsette sukker i flaskene med importvin gjorde vinene friske og musserende. Dermed dokumenterte britene annengangsgjærings-teknikken 21 år før Dom Perignon videreutviklet den i Champagne. Stor betydning fikk også oppfinneren Kemeln Digby, som i samme århundre maktet å lage en sterkere og tykkere glassflaske egnet til å motstå det store trykket i musserende viner. Imidlertid varte det helt til allerede nevnte 1951 før det ble en ny giv i øyrikets egen vinproduksjon.

Oppmerksomheten rundt øyrikets viner har eksplodert den siste tiden og Norge har blitt et av de største eksportmarkedene for engelsk vin, spesielt musserende. Nå fins det en rekke english sparkling wines og stilleviner på vinmonopolet. Perfekt til sommermaten!

Men, hvor gode er de egentlig? Sjekk vår test! Be our guest!


Harrow & Hope er en vinprodusent med en kort historie og unge vinranker drevet av et ungt ektepar som traff hverandre på universitetet i pittoreske Durham i en felles pasjon for fransk vin. De har arbeidet seg gjennom franske vingårder inn i et liv fylt ene og alene av english sparkling wines i Marlow ved Themsens bredder vest for London. De fleste anerkjente engelske vingårdene befinner seg i Kent, Sussex og der omkring, så hva gjør Marlow og Harrow & Hope interessant? Terroiret naturligvis! Themsen har en stabiliserende termostateffekt, kvartærgeologisk fins det grus, geologisk er det kritt, flint og kalk, og klimaet er mer kontinentalt enn det marine i sør. Økologisk jordbruk, spontangjæring og lang lagring på bunnfall er bonus for vinene. Vinene er komplekse, modne, men har samtidig en sitrende elektrisk syrestruktur. Dette er viner som overrasker, ikke minst med tanke på vingårdens ferske historie. I 2019 oppnådde Harrow & Hope utmerkelsen «UK winery of the year».

Nr 13060501 Harrow & Hope Brut Reserve

kr 365, BU. 40 prosent Pinot Noir, 20 prosent Pinot Meunier, 40 prosent Chardonnay. Annengangsgjæret på flaske. Alkohol: 12 prosent Sukker: 9 G/L Syre: 8,8 G/L

Tindrende blank strågul med myriader av livlige bobler. Stilig champagneaktig aroma av rugbrød, blomster, grønt eple, sitrus og mineraler. Fruktig og forfriskende, men litt enkel og kort smak.

Hederlig sparkling wine langt på vei, men smaken følger ikke duften. Prisen er litt for drøy for denne kvaliteten synes både Roger, Jon Øystein og Anita, mens Mads, som er en nesenytende vinkjenner, vurderte den til ytterligere et øye på terningen, men panel er panel.

Terningkast 4


Nr 13060601 Harrow & Hope Brut Rosé

kr 409, BU. 50 prosent Pinot Noir, 15 prosent Pinot Meunier, 35 prosent Chardonnay. Basevinen fatgjæres og -modnes. Annengangsgjæret på flaske. Alkohol: 12 prosent Sukker: 11 G/L Syre: 8, 2 G/L

Vakker kobberrosa med livlige bobler. Nydelig aroma av jordbær, bringebær, sitrus, brioche og flintrøyk. God fylde i en fruktig og balansert smak med deilig dosage og finkalibrert mousse. Silkemyk lang ettersmak.

Wow! Smooth! Perfekt roséboblevin som kan gjøre enhver roséchampagne misunnelig. Utrolig mye vin for pengene! Zaltos perfekte champagneglass ble løftet himmelhøyt. Unison hyllest fra panelet!

Terningkast 6


I 2008 startet Simon Robinson Hattingley Valley i Hampshire. Hattingley Valley produserer en vid vifte av musserende og stille viner. Druene kommer både fra andre gårder og fra egne vinmarker i Essex, Kent og Hampshire. Også geologien er sammensatt med sandjord, leire og kritt. Deres sjefsvinmaker Emma Rice fikk i 2014 og 2016 utmerkelsen «UK winemaker of the year».

Nr 10157601 Hattingley Valley Classic Reserve Brut

kr 299,90, BU. 31 Prosent Pinot Noir, 16 prosent Pinot Meunier, 53 prosent Chardonnay. Annengangsgjæret på flaske. Alkohol: 12 prosent Sukker: 7,6 G/L Syre: 8,9 G/L

Stilig gyllengul med fine bobler. Intens aroma dominert av grønt eple med innslag av sitronzest og lys kjeks. Eplete, ren og forfriskende smak med god lengde og behagelig mousse og dosage. Vellaget feminin eliksir til en anstendig pris.

Terningkast 5


Nr 3872101 Hattingley Valley Rosé 2018

kr 349,90, Basis. 85 prosent Pinot Noir, 13 prosent Pinot Meunier, 2 prosent Pinot Noir Précoce. 10 prosent av basevinen er fermentert i 4 til 5 år gamle eikefat. Annengangsgjæret på flaske. Alkohol: 12 prosent Sukker: 5,2 G/L Syre: 9,8 G/L

Rosarød med elegante bobler. Aroma av jordbær, sitrus og blomster. Middels fyldig rødbærfruktig frisk smak med kremet mousse og temmelig lang myk ettersmak.

Anstendig rosa musserende til en anstendig pris. Et enstemmig panel nikket anerkjennende.

Terningkast 5


Nr 13107401 Hattingley Valley Still White 2020

kr 239,90, BU. Chardonnay. Helklasefermentert; hvorav 14,5 prosent er fermentert i eikefat og resten i ståltank. Alkohol: 12,5 prosent Sukker: cirka 1 G/L Syre: 7,9 G/L

Lys blank gyllen. Reduktiv umiddelbart litt metallisk duft som åpnes mot eple, sitrus, sjø og fint krydder ved høyere temperatur og lufting i store glass. Nydelig smak av gult eple med superbalansert syre. Matvennlig lav alkohol i en lang mineralsk ettersmak.

Roger var fra seg av begeistring. Resten av panelet hang seg på. Superkjøp!

Terningkast 6


Richard og Leslie Balfour-Lynn plantet i 2002 de første vinrankene sine. I 2007 vant Balfour Brut Rosé 2004 som første engelske vin «The International Wine Challenge». Ekteparet betrakter den som sin flaggskipvin, men de produserer også mye annet fra sin vingård Hush Heat Estate i Kent. Blant annet Pinot Noir-viner. En av dem er Luke’s Pinot Noir.

Nr 11747001 Balfour Luke’s Pinot Noir 2020

kr 289, BU. Pinot Noir. 20 prosent av vinen er modnet i franske og amerikanske eikefat i 3 måneder. Alkohol: 12,5 prosent Sukker: cirka 1 G/L Syre: 4,9 G/L

Middels dyp blårød. Dufter californisk av søt jordbærfrukt, grønne urter og litt fatkrydder. Slank og delikat saftig og syrlig ripsfruktig smak med temmelig lang silkemyk ettersmak.

Gøyal PN til en hyggelig pris. Minner om en PN fra Sonoma Coast. Litt slank til kalkunen, men en finfin vin til vegetariske og veganske retter, og er du pescetarianer så har du den rette vinen her.

Terningkast 5

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s