Ta turen til Under!

Middag på restaurant Under på Lindesnes var Mads sin bursdagspresang til Anita kone i år. Forventningene var høye samtidig som vi var spent på om Under kom til å levere et produkt fra øverste hylle. Konklusjonen ble at det ble en unik opplevelse. Stedet er et eventyr!

Lindesnes er en magisk lokasjon og både Snøhettas prisbelønte arkitektur, både eksteriør og interiør, er slik at du føler du er med i en fiksjonsfilm til en reise under havet.

Servicen er i verdensklasse fra vertskapet ønsker deg velkommen på trappa til du stiger ut av kaptein Nemos verden fem timer etterpå. Smaksmenyen på sytten retter (Sic) er formidabel i antall og kvalitet. Vinmenyene er knivskarpt selekterte.

Friske ingredienser og rene, nakne smaker er av ytterst viktig betydning for oss. På samme tid ønsker vi å levere en unik spiseopplevelse som fører våre gjester ut av deres komfortsone.

Chef Nicolai Ellitsgaard

Sammen med sin Head Sommelier Tim Funder leder han et team av kokker og servitører som får denne kveldens gjester til å ta bølgen. Nemlig! For fra bølger og svaberg henter teamet en mengde ingredienser fra livet under vann og i fjæresteinene nær Lindesnes. Faktisk var det kun en kjøttrett denne kvelden, en andekomposisjon basert på and fra Norges ledende andeprodusent Holte i Drangedal. Nennsomt garnert var den med lagret løk og furu! Av sjømatrettene imponerte spesielt teppeskjell med gjær og jordskokk, fiskepudding farget med blekksprutblekk supplert med fermentert mel og silderogn, og sjøsalat med strandsnegler og tang.

Til maten ble vi servert en naturdrikkemeny kalt «The Submerged» som bestod av ti drikker; derav åtte europeiske naturviner, sider fra Oregon og mjød fra Bergen.

Det er en velsignelse å møte en Sommelier som evner å finne drikkevarer som jeg stort sett ikke har sett fra vinmonopolets listeføringer, og som er så intelligent valgt til de krevende matrettene at det er en fryd å være med på ferden. Apropos ferd! Her kommer gjester fra alle kontinenter samt nordmenn fra fjern og nær. Husk at du må være tidlig ute med bordbooking.

Husk også kjære bloggleser! Gjør som oss! Be om ti minutter pause mellom enkelte av serveringene. Servicen er i overkant effektiv hvis du ikke sier fra om dette. Det å kunne hvile i stemningen, se på livet i sjøen gjennom det gigantiske panoramavinduet over noen dråper utsøkt drikke, er helt ubetalelig, ikke sant?

Unders prestasjon denne kvelden var ellers så sterk at Mads mener følgende: Kun to matopplevelser i Norge har for meg vært på nivå med dette. Mitt siste besøk hos Eivind Hellstrøms Bagatelle og mitt eneste besøk på Maeemo. Kun tre trestjerner-restauranter i Michelin-guiden har levert på høyere nivå. Nemlig Troisgros i Roanne, Guy Savoy i Paris og Arzak i San Sebastian. Kan man ønske noe mer på Under? Ja, at jeg neste gang får den utsøkte glede av en fiskerett basert på en crazy lokal fiskeart som berggylt, bergnebb, sjømus, knurr, fjesing eller horngjel. Gjerne ledsaget av fermentert lokal strandkål og økologiske indigopoteter fra økobonde Sonja Kjær i Gjerpensdalen. Da vil hallelujaropene stige fra mitt liv under vann!

Under fortjener avgjort sin stjerne i Michelins 2021-guide. Det vil ikke forundre meg om at den oppnår to eller tre stjerner i Guide Michelin 2022.

Kjære blogglesere av Mads og Mettes Vinverden! Vi mener Under er verdt en egen reise. Under er et under!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s