Økologisk sommerklimaks

Sommeren er tiden da du kan bruke hagen/bakgården for alt den er verdt for å invitere venner på mat og vin! Mads og Mette inviterer til sommerfest og når klimaks når vi kan servere et knippe økoviner fra øverste hylle til vårt drømmepanel! Drømmepanelet er de superdupre vinsmakerne og matdiggerne Tina Olson, Andreas H Augdahl og Knut Bjørnar Asphol.

Knippet økoviner er helt uvirkelig spennende. Vi tar bølgen når vi starter med Bistro Eckers nær økologiske huschampagne Sanger Grand Cru Triangle 2013, fortsetter med to rødviner fra den eksentriske arkitekten og vinmakeren Alfredo Arribas i Priorato, før vi sklir over til Toscana og kultprodusenten Montesecondo. Til slutt konkluderer vi med brask og bram med Montepulciano d´Abruzzo 2017 og 2001 fra knallsprø Emidio Pepe.

Kan kvelden bli bedre? Ja, det kan den når kokken Mette svinger seg på kjøkkenet med digge sommerretter i Bistro Eckers’ bakgård (oppskrifter på rettene på bildet finner du her), grillmester Andreas slår seg løs omgitt av luksuriøse pølser og lammekjøtt og vinspesialist Mads spretter samtlige korker! Sommeren er definitivt i gang!


Først ut er det som per tempus er vår huschampagne, nemlig Sanger Triple Grand Cru 2013. Dette er en BdB fra Avize, kanonbra kommune i Côte de Blanc. Champagnehuset Sanger ble skapt i 1952 av 16 dyrkere fra ulike appellasjoner i Champagne. De ønsket å vise dette gjennom 42 Crus spredt over 13 hektar vinmark. Sanger er representert med hele 70 prosent Grand Cru Chardonnay og Pinot Noir. De kombinerer kvaliteter som finesse, eleganse og karakter. Alt til uslåelige lave priser i kroner og øre. Vår huschampagne er ikke sertifisert økologisk, men den er bærekraftig produsert. Det får vel passere i den grønne falanksen?

Nr 14223001 Sanger Champagne Grand Cru Triangle Mineral Brut Vintage 2013

kr 418. Basisutvalg. Drue: Chardonnay. Gjæring og lagring på bunnfall i ståltank i 10 måneder uten filtrering. Flaskemodning på bunnfall i cirka 7 år. Alkohol: 12 prosent Sukker: 7,2 G/L Syre: 8,5 G/L

Skinnende strågul med rike livlige bobler. Nydelig aroma av søtt lyst bakverk, sitruszest, modent gult eple , blomster og mineraler. Deilig klokkeren grønneplete smak med balansert dosage, behagelig mousse og lang salin ettersmak.

Hurra for denne! Kun Andreas mente det var en femmer. Han fikk ikke så mye ut av de olfaktoriske elementene, men heiet på de gustatoriske kvalitetene. Mads har smakt den flere ganger med Zaltos Champagneglass og da synger den. Vi satt nemlig ute i grillmodus i Mettes sjarmerende Frognerbakgård med Mettes grillglass. De er gøyale, men yter nok ikke nok for nesedrikkerne blant oss. Det ble hurra likevel! For grillfrelste så er denne en vinner til grillet sjøkreps toppet med godt smør og klippet persille. Uhmm!

Terningkast 6


Nummer to i rekken er den eksentriske arkitekten og vinprodusenten Alfredo Arribas som lager vin på familiegården i Priorat som han overtok i 2oo1. Gården er sammensatt med 25 hektar vinmark, 50 hektar oliventrær, pluss mandeltrær og skog. Her er det biodynami som gjelder. Druematerialet kommer fra både Priorat og nærliggende Montsant med sin egenartede licorella, lakrisfargede skifer. De frittvoksende vinbuskene er opptil 70 år gamle. I det karrige jordsmonnet og tørre klimaet med store temperatursvingninger blir det til viner med både moden og tett konsentrasjon og en heftig syrestruktur. Vinene spontangjæres, modnes i amfora av keramikk, porselen og glass!!!, sementtank, men også overraskende nok også i ståltank. De fleste biodynamifrelste skyr stål som pesten. Stål er jo prosessert jern, må vite! Slett ikke naturlig. Reduktive fyfy-remedier. Jeg er enig så langt at Alfredo Arribas gjør noe kontroversielt i biodynamikretser. Jeg synes likevel det er herlig med dette anarkiet, og han ønsker vel bare å lage god vin?

Nr 11190701 Alfredo Arribas Vinsnus Siur Alta Rouge 2016

Kr 295.BU. Drue: Garnatxa(Garnacha) fra opptil 35 år gamle bushvines i Montsant. Spontangjæret. Modnet i sementtanker. Uklaret og ufiltrert. Alkohol: 13 prosent Sukker: Cirka 1 G/L Syre: 6 G/L

Dyp blårød. Naturvinduft av knuste mørke bær og jordbær samt ville vekster. Slank og fersk saftig smak med kort ettersmak.

Den dufter og smaker godt, men blir for enkel og kort på dette prisnivået. Dog en bra grillvin til lettere grillmat.

Terningkast 3


Nr 13449001 Alfredo Arribas Instabile N.9 Mea Culpa 2018

Kr 349,90.BU. Drue: Garnatxa fra opptil 70 år gamle bushvines i Priorat. Spontangjæret. Amforamodnet. Uklaret og ufiltrert. Alkohol: 13,5 prosent Sukker: Cirka 1 G/L Syre: 8 G/L

Dyp rødblå. Guffen funky stank av stall og fjøs med noe bær inntil. Middels fyldig kjøttfull kirsebærsmak med bra kirsebærsteinbitter ettersmak.

Frastøtende lukt, men god smak til for mye penger. Går godt til allround grillmat, men husk neseklype!

Terningkast 2


Montesecondo har vært en biodynamisk pioner i Chianti Classico siden 2004. Messana-familien flyttet til Toscana på 1950-tallet, men de hadde laget vin og olivenolje i Libya og Tunisia i generasjoner. Da dagens eiere Catalina og Silvio Messana etter 15 år som newyorkere immigrerte tilbake til Toscana, oppdaget de at konvensjonell drift ikke funket for å lage høykvalitetsvin. Da de dermed konverterte til biodynami oppdaget de at vinene ble renere og mer konsentrerte med tydelig voksestedsignatur. Supplert med den lave avkastningen gamle vinstokker tilfører ble og blir dette til viner som kan vise Sangiovese i all sin prakt. Mads har nemlig smakt flere av vinene før, men ikke dagens testvin. Den blir spennende å prøve. Naturligvis er vinene spontangjæret, modnes i gamle eikeliggere og tappes uklaret og ufiltrert. PS! Silvio er veteranmotorsykkelentusiast også!

Nr 4975501 Montesecondo 2020

kr 239,90.BU. Druer: 98 prosent Sangiovese og 2 prosent Trebbiano fra opptil 50 år gamle vinstokker. Spontangjæret. Modnet i sementtanker. Uklaret og ufiltrert. Alkohol: 12,5 prosent Sukker: Cirka 1 G/L Syre: 6 G/L

Transparent jordbærrød. Pen aroma av jordbær, kirsebær og urter. Middels fyldig smak med behagelig konsentrasjon og bra syrestruktur og ganske lang ettersmak med grei fasthet.

En bra toscaner med litt lite sangiovese-typisitet. Går godt til grillet storfe- og lammekjøtt.

Terningkast 4


Hoppende gale og geniale Emidio Pepe er sistemann ut. Han er rett og slett toppen av dagens økologiske kransekake! Mannen overtok familiegården i Abruzzo så langt tilbake som til 1964. Mads har smakt hans 1983-årgang en rekke ganger. Noen har nevnt at vinene er Italias Château Musar. Jo, Pepes viner har også de oksidative og volatile kvalitetene, men vi mener at sammenligningen med gammel tradisjonell Barolo er mer treffende. Ikke fiken og dadler i frukten, fortsatt volatile elementer, men plommer, kriker og underskog er mer fremtredende både i Pepes gamle viner og barololegender som 1945-årgangen fra Conterno og 1964-årgangen fra samme adresse. Saluté! Emidio Pepe er i 2022 håndverksvinenes siste skanse. Alt vinmarksarbeid er manuelt; for eksempel håndplukkes druene og avstilkes bær for bær! Vinen presses i gamle manuelle presser. Den spontangjæres i glaserte sementtanker. Den reduktive vinmakingen holder på energien og den yppige fruktkvaliteten i vinen. Pepe ønsker nemlig på dette punkt i prosessen ikke å starte utvikling av vinen ved å utsette mosten for oksygen. Samtlige viner modnes i 2 år før håndtapping på flaske. Viner som skal modnes mer enn 10 år blir dekantert over i ny steril flaske. Dermed unngår han å få for mye bunnfall i flaskene samt at noen av de reduktive aromaene fjernes. Gal og genial! Ja, absolutt. Dette er en verneverdig eksentriker som lager de beste vinene nær Adriaterhavskysten. Basta!

Bravo! Bravo! Bravissimo!

Nr 3618901 Emidio Pepe Montepulciano d’Abruzzo Selezione Vecchie Vigne 2017

Kr 999,90.BU(PT utsolgt). Drue: Montepulciano fra 40 år gamle vinstokker. Håndpresset. Spontangjæret i sementtanker i 2 år. Tappet ufiltrert. Alkohol: 13,5 prosent Sukker: Cirka 1 G/L Syre: 5 G/L

Opak blårød med lilla kant. Nydelig aroma av lær, mokka, skogsbær, blå plommer og Mads sin bestefars skyggekirsebær. Fyldig, konsentrert og superbalansert smak med lang frisk og substansiell ettersmak.

Utmerket luksusvin. Meget bra kjøp! Knall til alt på grillen!

Terningkast 5


Nr 6342601 Emidio Pepe Montepulciano d’Abruzzo 2001

Kr 2199,90.BU(PT utsolgt). Drue: Montepulciano fra gamle vinstokker. Håndpresset. Spontangjæret i sementtanker i 2 år før dekantering i ny steril flaske for langtidsmodning. Tappet ufiltrert. Alkohol: 14 prosent Sukker: Cirka 1 G/L Syre: 5,5 G/L

Dyp mursteinrød. Sublim aroma av fersk pipetobakk, lær, mokka, blå plommer og jordbær. Fyldig superkonsentrert moden rødbærsmak. Eviglang passe rund og forfriskende ettersmak.

Døven døtte for en vin! Enestående god og verdt hver bidige krone og øre. Passer til alt som kan grilles!

Terningkast 6

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s