Champagnejubel!

HIPP, HIPP, HURRA! Endelig kan vi feire 17.mai som før 2020. Faktum er at Mads og Anita har siden 2011 samlet et feminint champagnepanel til blindsmaking av et større knippe champagnebuteljer i Flåttenlia i Porsgrunn. Tradisjonen tro er det fire til fem (champagne)damer vi inviterer: En av disse er Mette! Vinene blindsmakes etter alle kunstens regler. Les TA-testen av de beste fra årets smaking her!

På champagnesmakingen står konemor Anita for maten og i år disket hun opp med åtte passende serveringer til vinene. En nydelig gjenganger er Grønn ertesuppe med Champagne. Oppskriften stod i Dagbladets Magasin en gang mot slutten av forrige årtusen. En purung Andreas Viestad stod for den da, men han hadde visstnok fått oppskriften av den levende vin- og mat-legenden Christopher Moestue. Anita har tilpasset den etter mange års tillaging. PS! Den blir alltid en suksess.


Du trenger til 4 porsjoner:

1 gul løk

1 fedd hvitløk

1 dl kremfløte

1 ss smør eller nøytral matolje

1 laurbærblad

1 strøken ts karripulver

6 dl kyllingkraft

3/4 liter frosne grønne erter

2 til 3 dl Champagne


Slik går du frem – steg for steg:

Pisk krem (for all del uten sukker!)

Finhakk løk og hvitløk

Varm smør eller olje i en stålkjele

Fres løk og hvitløk sammen med laurbærbladet til løken er blank og myk

Hell over kyllingkraften og kok opp

Ha i ertene og kok til de ferdige (Pass på at ertene ikke koker for lenge! Da blir de grå og trasige)

Mos ertene og kraften til en jevn og luftig masse med en stavmikser

(NB! Fjern laurbærbladet før du bruker stavmikseren.)

Hell suppen i suppetallerkener. Ha en spiseskje krem i hver tallerken før du bærer dem inn til gjestene.

Når du serverer, ha parat en åpnet flaske rimelig og tørr Champagne. Du heller lynraskt, men elegant opptil et halvt glass Champagne i hver porsjon. (Grevinnen og Hovmesteren, vettu!)

Nyt retten og kjenn på den festlige unike komboen av sødmefylte erter og fet krem mot boblende frisk og syrlig Champagne!

Husk også å ha nok Champagne i vinglassene! Skål! Gratulerer med dagen!

Før suppen serveres! Få en i selskapet til å deklamere Wergelands evigunge dikt «Champagne»:



CHAMPAGNE av Henrik Wergeland

Champagner er min Yndlingdrik

og ikke min alene.

Den funkler med Demantens Blik

som Vand af Ædelstene.

Ja, Edens Himmel efterlod

sit Solskin i dens Druer;

den bruser som Serafens Blod,

naar hans Begejstring luer.

Blandt Vine, skjønt Aristokrat,

den bundne Vin befrier,

og maler i sit Dyp en Stat

af skjønne Fantasier.

Gid altid for alt Skjønt og Ret,

i Fred og i Kampagne,

vort Sind maa være lyst og let

og fyrigt som Champagne.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s