Vårens vakreste eventyr

Hvit asparges og Riesling er toppen av jordisk lykke når sola skinner, fuglene kvitrer og sevja stiger. De beste hvite aspargesene på kloden mener mange kommer fra Rheinhessen, mens andre foretrekker de franske, og sannelig min hatt er det også mulig å få tak i delikatessene dyrket på Hvasser i Vestfold. Mads sin konemor, Anita, har vært hos Georg A. Nilsen og Fromageriet i Bogstadveien, som er sikre kvalitetsleverandører av henholdsvis asparges og skinke. Mads har vært på vinmonopolet og hentet to spennende Riesling-viner fra Rheingau. Så er det bare å klemme i vei med tilberedningen!


Asparges med skinke og hollandaisesaus

Til hovedrett for to personer trenger du:

12 store hvite asparges

Gressløk

Salt og sukker

Sort pepper

Egg

Usaltet smør

Sitron

Saltet skinke(vi foretrekker fransk skinke, men Westfaler, Parma, San Daniele, Serrano eller norsk skinke som Santa Kristina eller Umberto duger også)

Skrell aspargesen med en aspargesskreller eller en potetskreller fra toppen til bunnen, skjær av de nederste 2-3 cm av stilken, kok aspargesen i lettsaltet vann i en dyp stekepanne eller en dyp kjele, tilsett en klype sukker, en skvis sitronsaft pluss en smørklatt. Kok aspargesen cirka 6 minutter, men smak på en bit først for å sjekke mørheten. Lag samtidig hollandaisesaus i en stålkjele, som du setter på svakeste varme. Ha straks i to eggeplommer og 2-3 teskjeer sitronsaft. Rør hele tiden med en ballongvisp, og tilsett en og en smørklatt(til sammen 90 gram i terninger) til sausen tykner. Pass på at kjelen ikke blir for varm, da skiller eggene seg. Det er ingen skam å trekke kjelen litt på siden av kokeplaten! Smak til med kvernet havsalt og sort pepper.

Fordel apargesen på varme tallerkener, hell sausen over, dryss over klippet gressløk. Legg rikelig med skinke ved siden. Guten Appetit!


Nr 10616701 Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2017

kr 358. BU. Økologisk Riesling fra vinmark med fyllitt(metamorf leirskifer). Spontangjæret. Modnet i digre eikeliggere i 6 til 12 måneder. Alkohol: 12,5 prosent Sukker: 7 G/L Syre: 4,9 G/L

Weingut Robert Weil ble grunnlagt i 1875 av den fargerike personligheten Robert Weil som hadde bakgrunn som professor i tysk ved Sorbonne i Paris. Etter den fransk-tyske krig i 1870-71 ble han tvunget til å emigrere. Han livnærte seg som journalist i Wiesbaden, men i og med at han alt i 1868 hadde kjøpt vinmarker i nærliggende Rheingau, etablerte han seg som heltidsvinbonde der fra 1875. I dag eier etterkommerne 65 hektar som nesten utelukkende er beplantet med Riesling. Husstilen er ren, fruktig og mineralsk. Robert Weil og Georg Breuer er Mads sine to favoritter fra Rheingau. Weil er topp til asparges!

Blank strågul. Super aroma av skifermineraler, lime, aprikos, litt krydder og blomster. Ytterst delikat slank klokkeren eplefruktig smak med suveren sødmesyrebalanse som ender i en lang saltmineralsk ettersmak.

Tipptopp tørr Riesling med en nesten moselaktig mineralkarakter. Hipp, hipp Hurra! Leter du etter den perfekte aspargesvinen? Her har du den!

Terningkast 6


Nr 2041101 Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic 2020

kr 152,90 Basisutvalget. Riesling fra leirholdig jordsmonn på kalkrik berggrunn. Gjæret ved lav temperatur for å bevare friskhet. Ikke fatmodnet. Alkohol: 12 prosent Sukker: 11, 4 G/L Syre: 6,4 G/L

Gjennom Hochheim nær Mains er det elven Main som renner. Den første skriftlige kilden herfra som beskriver Riesling er fra 1485. I 1780 etablerte man vinhuset Domdechant Werner i Hochheim. I dag er det syvende og åttende generasjon som forvalter familietradisjonen fra 14 hektar lokale vinmarker. Kategorien Classic, som ble skapt så nylig som i år 2000, er en av Tysklands forvirrende og innfløkte mange vinkategorier. Det betyr rett og slett at det er en tørr til halvtørr vin laget på områdetypiske druer av en viss kvalitet.

Blank grønngul. Fruktdominert aroma av aprikos og gult eple med innslag av blomster og urter. Delikat tørr ren sitrusintens smak som ved økt temperatur går mot aprikos. God frisk og mineralsk lengde.

Også en godsak til asparges, selv om Weils vin er best og mest mineralsk til de gule stenglene, takler Werners allsidige budsjettvin glatt asiatisk mat, lyst kjøtt og skalldyr. Meget bra kjøp!

Terningkast 5


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s