Mitt liv som eremitt

Noen ganger kan livet by på gode aleneopplevelser. Nemlig en selvvalgt eremittdag nippende til en vin fra selveste Hermitage! Perfekt for hjemme-alene påske! Ekstra gildt blir det når man finner en god matmatch. Mads har testet hvordan marinerte lammekoteletter med mye digg tilbehør funker med Hermitage. Vinen som Arne Ronold MW har utropt til Frankrikes mandigste vin, men Mads greide ei heller å ligge unna et par spennende utgaver fra Châteauneuf-du-Pape. I teorien er dette fullklaff fordi disse vinene har både tilstrekkelig fullblods fruktkonsentrasjon, alkoholprosent og tanninstruktur samt det vidunderlige aromaspektret av ville urter, pepper, lær, moreller, kirsebær og skogsbær, eventuelt oliven og laurbær. Vel og merke hvis du får tak i tradisjonelle viner derfra. Ikke moderne varianter der sukker, overmoden syltet frukt og alkoholprosent når helt hysteriske nivåer. Sjekk testen av disse vinene pluss en budsjettrødvin fra Côtes du Rhône nederst i dette innlegget!


Mads sin oppskrift på heftige lammekoteletter med urter, hvitløk, sopp, rotmos og lammesaus finner du her. Vel bekomme!

Dette trenger du til en generøs servering for en, eller en mer moderat servering for to:

2 lammekoteletter

Til marinaden:

2 hvitløksfedd

4 kvister rosmarin

4 kvister timian

1/2 sitron

Havsalt og hel sort pepper

Olivenolje

Mads sin rotmos:

4 store pimpernell- eller mandelpoteter

1/3 Sellerirot

1 stor gulrot

Usaltet smør

En melke- eller fløteskvett

Muskatnøtt

Salt og pepper etter behag

Tilbehør:

1 beger Shitakesopp

10 stenfrie sorte oliven

purre

1/2 fersk chili

Aspargesbønner

Saus:

2 stk sjalottløk

2 dl rødvin

Lammekraft

4 ss olivenolje

Usaltet smør


Slik gjør du:

Legg lammekotelettene i et dypt fat, press over 2 hvitløkfedd, tilsett rosmarin, timian, sort pepper og havsalt, som knuses i en morter. Drypp over olivenolje og sitronsaft og la det hele godgjøre seg i minst 2 timer. Brun og kok opp lammeben og reduser til cirka 1 dl. Hakk opp sjalottløken, fres den i olivenolje, hell over rødvinen og reduser til cirka 1/2 dl, tilsett kraften og kok videre til halve mengden gjenstår, pisk inn 20 gram smør og smak til med salt og pepper. Tilsett om ønsket litt maisennamel til jevning enten i kald eller varm væske. PS! Sausen kan droppes, men jeg laget den da.

Skrell og kok opp poteter, sellerirot og gulrot, stamp dette, tilsett en raus klatt med smør, litt melk eller fløte, rasp over muskatnøtt og tilsett salt og pepper etter behag. Smak på mosen før du går videre!

Stek lammekotelettene i god varm stekepanne i usaltet smør. Beregn cirka 3 minutter på hver side. Stek sopp, oliven, purre og chili et par minutter i den samme pannen. Eventuelt er det topp å grille disse.

Kok opp lettsaltet vann til aspargesbønnene, kok de opp, server dem straks med resten av ingrediensene.


Nr 1153901 Guigal Hermitage Rouge 2015

kr 598. BU. 100 prosent Syrah fra 30 år gamle vinstokker i et sammensatt terroir. Modnet 3 år i franske eikefat, 50 prosent nye. Alkohol: 14,5 prosent Sukker: Cirka 1 G/L Syre: 6 G/L

Hermitage er Frankrikes mest berømte vinberg. Denne åsen som svinger seg freidig langs Rhône-elva sies å være der gamle fønikiske eller greske kolonister anla vingårder for flere tusen år siden. Det er stedet der ridderen Gaspard de Sterinberg bygde et kapell tilegnet St.Christopher for å frelse menneskenes sjel. Gaspard hadde nemlig sår både på sjelen og kroppen etter å ha deltatt på Katar-korstoget på 1300-tallet. Navnet Hermitage, eneboerhytten, begynte man å bruke på stedet først på 1600-tallet, og siden har det vært navnet. Det er mye sol her i en sør- og sørvestvendt stupbratt skråning. Så bratt er det at samtlige vinmarker er terrasserte og alt arbeid er manuelt. Jordsmonnet er steinrikt med granitt og kalk i grunnen samt glasifluviale- og løss-avsetninger. Vinene er tanninrike, kraftige og tøffe, men gir du dem rundt 10 år på rygg i en god vinkjeller, synger de for deg. Marcel Guigal og sønnen Etienne forvalter et av Rhônes mest berømte vinfirmaer. De har verdensry for sine Lalala-viner, trekløveret La Landonne, La Turque og La Mouline fra Côte Rôtie, men de kjøper stadig opp vinmarker. Siden 2001 har de laget vin fra Hermitage etter oppkjøp av de legendariske produsentene Jean Louis Grippat og de Vallouit. Guigals rødviner har alltid en sterk og mørk fruktkjerne pakket inn i finstemte tanniner.

Opak kirsebærrød. Mektig aroma av sort pepper, blå plommer, skyggekirsebær, solbær, sorte oliven, kamfer og ville urter. Fyldig og kraftig, men balansert skogsbærsmak med flott konsentrasjon, syre og tanniner som ender i en eviglang nyansert og mineralsk ettersmak.

Du verden for en fullklaff til lammet! Vinen smyger seg inntil og mildnes mot maten. For selv snart syv år etter vinhøsten er dette barske gleder uten mat. Jeg prøvde 2015-årgangen. Fremover er det 2018 som gjelder. Det er som 2015 et varmt år, men i hendene på Guigal-familien er det ikke noen risikosport.

Terningkast 6


Nr 13457801 Domaine La Millière Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes 2018

kr 379,90. BU. 70 prosent Grenache, 10 prosent Syrah, 10 prosent Mourvèdre og 10 prosent Cinsault fra 80 til 100 år gamle vinstokker i et sammensatt terroir. Modnet 1 år i eikefat og naturbetongtank. Alkohol: 14,5 prosent Sukker: Under 3 G/L Syre: 5 G/l

Châteauneuf-du-Pape skylder sin største berømmelse at de franske paver med Pave Clemens i spissen hadde sommerslottet her. Det var noe svalere klima enn i brennvarme Avignon der de hadde sitt store palass. Dessuten hadde Clemens, Bertrand de Goth, sine røtter i vinproduksjonen i Bordeaux, så da ble det anlagt vinmarker i et spennende terroir der det både er rullesteiner, elvegrus, sand og kalkholdig grunn, men også steike varmt om sommeren. Så man må vite hva man gjør, ellers blir det alkoholheftige syltede bær i glasset. Som femte generasjon vinbonde driver Michel Arnaud i dag en familieeiendom på 27 hektar i Cabrieres i det nordlige Châteauneuf-du-Pape. Terroiret er sammensatt av de fire elementer, rullestein, elvegrus, sand og kalkstein. Resultatet blir komplekst og spennende samt tradisjonelt. Slik skal Châteauneuf-du-Pape smake!

Dyp burgunderrød. Herlig sublim aroma av kakao, lær, mint, kamfer og moreller. Svært fyldig og kraftig tørr og syrefast kreklingsmak med garvestoffer som biter godt fra seg uten å bli bitre og ubehagelige. Balansert og integrert alkohol.

Fullblods tradisjonell pavevin som er en fulltreffer til lammet, men som også funker som bare søren til dine heftigste vilteksesser eller en kraftbasse av en oksegryte. Yummie!

Terningkast 6


Nr 13389501 Domaine Durieu Châteauneuf-du-Pape 2019

kr 315,90. BU. 80 prosent Grenache, 10 prosent Syrah, 5 prosent Mourvèdre, 3 prosent Cinsault og 2 prosent Counoise fra rullesteindominert terroir. Helklasefermentert slik at vinen både blir fruktig, syrefrisk og holdbar. Modnet i naturbetong i 18 måneder. Alkohol: 15 prosent Sukker: 3,1 G/L Syre: 4,3 G/L

Dette er en relativt ny eiendom som ble skapt i 1976 da Lucile Avril, gav sønnen Paul 5 hektar vinmark i bryllupsgave! Hun ønsket å hjelpe ham på veien som vinbonde. Denne vakre gaven førte til at eier Paul Durieu nå har 37 hektar vinmark som han forvalter etter beste evne.

Dyp plommerød. Delikat og feminin sval aroma av timian, rosmarin, balsamico og skyggekirsebær. Delikat fyldig og sukkulent plommepreget frukt med lang myk ettersmak.

Feminin, snill og delikat pavevin. Jeg holder en knapp på La Millière, men dette smaker godt i sin stil til både lam, kalv, lyst kjøtt og vegetariske og veganske gryter; f.eks bønnegryte med tomat, urter og hvitløk.

Terningkast 5


Nr 9596201 Château Cheylus Côtes du Rhône 2021

kr 149,90. Basisutvalget. 80 prosent Syrah og 20 prosent Grenache på fyllitt, gneis og granitt . Ståltankgjæret og -modnet. Alkohol: 13 prosent Sukker: Under 3 G/L Syre: 4,8 G/L

Kooperativet Vignobles & Compagnie ble grunnlagt nær Pont de Gard i 1963. Utgangspunktet var å produsere vin fra området Gard i det sørlige Rhône gjennom samarbeid med lokale vinbønder. I denne mannsdominerte verdenen vakte det oppsikt at man allerede i 1969 ansatte en kvinnelig direktør, Madame Noble. I dag lages det vin fra mange appellasjoner i Rhône, men fortsatt holder virksomheten hus i den Oscar Niemeyer- inspirerte bygningen fra 1963. Her går tradisjon og fornyelse hånd i hånd.

Middels dyp blårød. Temmelig intens fersk og røff duft av kjøtt, urter, pepper og modne mørke bær. Middels fyldig kjøttfull plommepreget smak med god friskhet og tanninbitt i ettersmaken.

Budsjettalternativet funker godt til både lammekoteletter, helstekt kylling med hvitløk, urter og rotgrønnsaker, andebryst eller noe så rivieratypisk som grillede gambas. Mye vin for pengene!

Terningkast 6


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s