Damer kan det også!

I gamle dager i Burgund fantes det gamle gubber av noen vinmakere som nektet kvinner adgang til vinkjelleren når de menstruerte fordi de mente det kunne forstyrre vinens utvikling… Siden den gang har vinbransjen heldigvis kommet mye lenger med likestillingen, men vinverdenen er fortsatt langt på vei preget av å være «a man’s world». På kvinnedagen vil vi derfor utbringe en stor skål til alle damer i vinbransjen!

Vi benytter anledningen til å presentere dere for den kule dama Mathilde Boulachin, en self-made vinmaker fra Frankrike. Vi vil også smake et knippe viner som vi mener passer å drikke på en dag tilegnet kvinnen. Herrene er plassert på gangen og damer i ulike aldre har inntatt stolene i smakspanelet!

Skål, damer!


Mathilde Boulachin har gjennom 11 år som vinprodusent gjort kjempesuksess og har oppnådd det de fleste knapt tør drømme om: Hun er kåret til årets kvinnelige gründer i Frankrike to ganger, både for økonomisk suksess og for fokus på bærekraft og økologisk vin. Vi har smakt hennes splitter nye rosévin BIB som ble lansert på vinmonopolet onsdag 2.mars 2022.

«Det handler om å tro på deg selv. Det finnes ingen grense for hvor langt du kan nå!».

– Mathilde Boulachin, CEO og gründer av CHAVIN

Mathilde vokste opp i Champagne i Frankrike, men det var ingen forutsetning for å tre inn i vinbransjen. «Det var en mannsdominert bransje å starte opp i. I begynnelsen følte jeg det var en ulempe å være kvinne, men nå ser jeg på det som en fordel», forteller Mathilde. Hun har idag 16 ansatte, eksporterer vin til 58 land, og omsatte i 2021 for 130 millioner kroner. Selskapet kjøper druer fra ulike vingårder, men blender druene og vinen selv.

Hun har bodd fem år i Sverige og reist mye i Norden. «Jeg elsker skandinaviske kvinner», forteller hun. «I Skandinavia har dere likestilling. Dere har det og lever i det, på jobb og hjemme. Dere har lært meg balanse, og å ha tro på at jeg kan!»

Da Mathilde flyttet tilbake til Sør-Frankrike var det til et mer kjønnsdelt samfunn. Mye har skjedd de siste årene, men fortsatt er det slik at flere kvinner er dobbeltarbeidende ved at de i tillegg til fulltidsjobb også har hovedansvaret hjemme. «Mange kvinner handler også inn mat og drikke til familien. Mange kjøper inn det de tror andre vil ha, men de bør handle inn vinen de selv liker«, mener Mathilde.

Hun vil gjerne være et forbilde for andre kvinner, og håper hennes suksess kan bidra til at flere kvinner tør å satse. «Mange er så redde for å feile, og tør ikke å prøve. Vi må akseptere at det går galt, men det gjør ingenting, for det er av dette vi lærer for å nå målet», sier hun.

Les mer om vinhuset her.


Nr 10833706 Pierre Chavin Rosé

kr 439,90,- Testutvalg. BIB 300 CL. Frankrike, Provence. Rolle 5%, Grenache 30%, Syrah 10%, Cabernet Sauvignon 25%, Cinsault 30%. Alkohol:12,5%, Sukker: Under 3 G/L Syre: 5 G/L.

Den rykende ferske BIB’en fra Mathilde Boulachin har en klar målgruppe: Kvinner. Hun vil at kvinner skal være stolte av BIB’en de serverer derfor må vinens utseende også appellere, i tillegg til innholdet så klart. Smakspanelet mener hun har lykkes med å designe en vin som appellerer til damene. Denne ville jeg kjøpt, sier en.

Vinen har en utrolig fin rosa farge. Den gir ikke mye på duft, men har hint av bær, sitrus og mineraler. Kirsebærblomster, sier en. Jeg kjenner pære jeg, sier en annen i smakspanelet. Vinen er enkel i stilen, lett å like for mange damer, og det var vel egentlig poenget med vinen, men den er kanskje for enkel? Perfekt til venninneprat på terrassen. Men vi hadde kanskje blitt litt lei i lengden, konkluderer panelet.

Terningkast 4


Nr 7602201 Vajra Rosabella 2021

kr 199,90,- BU. Italia, Piemonte. Nebbiolo 60%, Barbera 20%, Dolcetto 20%. Alkohol: 12,5 % Sukker: Under 3 Gram/Liter Syre: 5,5 G/L

Aldo Vajra produserer vin sammen med sine voksne barn; søsknene Francesca, Giuseppe and Isidoro. De er kjent for elegante, korrekte, typeriktige og saftige viner som gir mye av voksestedet og druen den er laget av. De får rett og slett kvalitet inn i hver eneste flaske de produserer uansett hva prisen er. Og vi liker «slagordet» deres: We need to make wine to make people happy.

Vinen er fruktig og leskende med fin syrlighet og god tørrhet. Saftig smak av sommerbær som sitter lenge i munn. Passer fint til salater, sjømat og annen sommermat. Panelet likte godt både fargen, bærsmaken og at den passer godt til mat. Fin etikett også, mente panelet.

Terningkast 5


Nr 10876701 Studio by Miraval 2021

kr 192,00 BU. Frankrike. Direkte pressing og delvis fermentering i ståltanker og betongegg med bermekontakt. Alkohol: 12,5% Sukker: Under 3 Gram/Liter Syre: 6,1 Gram/Liter.

Storyen bak Miraval begynner å bli ganske kjent: Angelina Jolie og Brad Pitt leide vinslottet Château Miraval til bryllupet sitt, likte det kjempegodt og kjøpte derfor likesågodt hele greia – helt normalt det. Den provencalske vingården må forresten ose av inspirasjon for her har også Pink Floyd spilt inn deler av albumet The Wall her. Uansett; Bradgelina fikk en masse gamle vinmarker av topp kvalitet med på slottskjøpet. Resultatet ble denne St.Tropez-aktige rosa-saken som oser av glamour, kjendiseri og kvinnelig eleganse.

Forøvrig ble lykken kortvarig, Brad og Angelina er nå skilt og krangler så fillene fyker om både slott, vinmarker og mye annet. Men det er en annen historie..

Damene digget denne! Og det er ikke bare på grunn av Brad. Eneste flasken som ble drukket helt opp! Ferskenfarget. Fersken, tropiske frukter, hvite sommerblomster og sitrus. Godt balansert med en ettersmak som sitter lenge for en rosé. Beste årgangen av denne hittil syns vi. Matches fint med sommermat som salater og sjømat.

Instant sommerfølelse! Summer in a bottle! Les mer om vinhuset her.

Terningkast 6

Hvor ofte får man mulighet til å ha med et bilde av Brad Pitt i en vinspalte? Veldig sjeldent. Så her benytter vi sjansen! Her sammen med Marc Perrin som faktisk lager vinen. Vær så god, kjære damer!


Nr 11670301 Brandini Filari Lunghi Dolcetto d’Alba

kr 199,90,- Basis. Italia, Piemonte. 100% Dolcetto. Alkohol:13% Sukker: Under 3 G/L Syre:5,8 G/L

Vinen er laget av søstrene Serena og Giovanna Bagnasco, som driver Agricola Brandini i La Morra, et lite hjørne av Piemontes sagnomsuste Barolodistrikt.


Klar rød. Preg av lakris og modne kirsebær, noe urter. God og fyldig vin med noe tørr finnish. Denne falt i smak hos panelet. Fin etikett teller positivt, sier en. Og at den er økologisk og laget etter biodynamiske prinsipper, sier en annen.

Passer godt til tomatbaserte retter og kjøtt. På Bistro Eckers ble det servert en Aubergine Parmigiana som falt i smak hos panelet og som fungerte utmerket til vinen.

Sister Power fra La Morra som vi gjerne vil stifte bedre bekjentskap til!

Terningkast 5


Nr 9928905 Casa Ferreirinha Vinha Grande 2019

kr 399,90,- 150CL. BU. Portugal, Douro. Tinta Roriz 25%, Touriga Nacional 25%, Touriga Franca 40%, Tinta Barroca 10%. Håndplukkes, avstilkes, gjæring og maserasjon på ståltanker. Lagret på brukte franske fat. Alkohol:14% Sukker: Under 3 G/L Syre:5,3 G/L

Casa Ferreirinha ble etablert på midten av 1700-tallet av Bernardo Ferreira, men ble gjort kjent av hans barnebarn; nemlig Dona Antónia Adelaide Ferreira, og er idag et ikonisk vinhus. Ferreira var en forretningskvinne, kjent for å introdusere innovative vinproduksjonsmetoder til Portugal.

Douro-dronningen Ferreira kjøpte opp og tok vare på eiendommer som fattige bønder var i ferd med å selge ut til utenlandske eiere, utviklet jordbruket og vinproduksjonen, og ga senere mange av eiendommene tilbake til de opprinnelige eierne. På bakgrunn av dette fikk hun kallenavnet «Ferreirinha», som betyr Den hellige – mor for de fattige. En slags kvinnelig Robin Hood av sin tid!

Dyp rubindrød. Lukten preges av tre, mørke bær, jordsmonntoner og sjokolade. Sødmefull og rund smak som sitter lenge. Passer til myke biff- og viltretter med fløte eller som kos foran peisen. Denne falt i smak hos alle i panelet.

Terningkast 5


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s