Be my Valentine!

Vi innrømmer det først som sist; hverken Mads eller Mette er spesielt romantiske! Iallefall ikke når det kommer til bekjentgjørelser av amorøse følelser eller å gi våre utkårede kjærlighetsgaver.  Vi prøver oss likevel på å gi dere tips til hvordan å diske opp med en aften for å feire kjærligheten, for hva er vel mer romantisk enn god mat og vin? Selvsagt med tanke på den forestående Valentines-dagen den 14.februar. Joda, vi vet at Valentines er enda et kjøpetriks fra Amerika som noen kom drassende med til Norge en gang på 90-tallet. Men selv om argumentene er mange mot høytiden for høye forventninger, kjøpepress og krangler, går det likevel an å slå et slag for dagens budskap, nemlig kjærligheten!

Det finnes mange myter rundt hvorfor man feirer St.Valentines day, som på norsk ofte kalles for Alle hjerters dag, og opphavet er derfor ikke helt sikkert. Her er et knippe fortellinger så kan du jo velge hvilken du liker best:

  1. Martyren: Keiser Claudius i det romeske imperiet mente gifte menn var dårlige soldater, og ekteskap ble derfor forbudt. Den romantiske biskopen Valentin hyllet kjærligheten og viet det ene forelskede paret etter det andre likevel. Det måtte han bøte med livet for og dagen sies derfor å være til minne om han som en martyr for kjærligheten.
  2. Fugler: Diktet fra 1300-tallet ,Fuglenes parlament, av den britiske dikteren Chaucer knytter også Valentin med kjærlighet. Den romantiske tonen om fuglene som skal finne seg en partner smittet over på Sankt Valentin som ble kjærlighetens beskytter. Fugleteorien fortsatte inn mot 1500-tallet da engelskmenn og franskmenn var enige om noe: Fuglene begynte å parre seg rundt 14.februar.
  3. Juno: Dagen kan også ha røtter i romersk feiring av gudinnen Juno, som representerte kvinner og ekteskap, og også starten på Lupercaliafestivalen, en fruktbarhetsfest som begynte 15. februar.

På Valentine byr man selvsagt på bobler. Vi foretrekker champagne. Gjerne rosa!! I tillegg finnes et utvalg av kjærlighetsviner med Valentin i navnet eller hjerter på etiketten som passer for anledningen. Men er det noe godt?? Vi samlet et knippe gode venner på Bistro Eckers hos Mette på Frogner, serverte romantiske retter og testet ut hva kjærlighetsvinene hadde å by på. Panelet denne gangen var TAs produktutvikler Juni Wendelin Fasting, vår gode venn og faste panelsmaker Andreas H. Augdal, Mads sin kone Anita og hennes vinkyndige kollega Michael Bretthauer.


Nr 3559601 Etike Ti Amo Spumante Brut

kr 156,20, BU. Glera. Annengangsgjæret i trykktank(Martinotti-Charmat-metoden). Alkohol: 11,5 prosent Sukker: 12 Gram/Liter Syre: 6,7 Gram/Liter

Strågul med typeriktige bobler, men som fort blir borte. Glera-typisk aroma av pære, litchi og urter, men også noe skarpt og spisst. Frisk overraskende tørr og stilig med kremet mousse inntil den korte ettersmaken som har en astrigent saltkarakter som bikker over mot surt oppstøt.

Spumante med både fortrinn og mangler. Påkostet valentinerdesign. Det er sikkert og visst! En syltynn firer.

Etike Ti Amo er nok kjent for mange vinelskere i Norge gjennom sine kreative flasker med keramikkhjerte. Ikke minst funker dette påfunnet når du på en travel handlerunde skal rekke innom blomsterbutikken, dagligvaren og vinmonopolet for å forberede et ekte valentinerfremstøt. Bak Etike står en gruppe italienske vininvestorer som styrer skuta fra Salerno på Italias hæl. De produserer en rekke kommersielle og forbrukervennlige viner til en overkommelig pris. Prøv denne som aperitiff, eventuelt til en neve reker, skjell eller en spretten salat.

Terningkast 4


Nr 12126701 Casa Canevel Prosecco Rosato 2020

kr 149,90, Basis. 85 prosent Glera, 15 prosent Pinot Nero. Annengangsgjæret i trykktank. Alkohol: 11 prosent Sukker: 9 Gram/Liter Syre: 5,8 Gram/Liter

Pen rødrosa farge, mye skum, men så lite bobler at assosiasjonene går i retning pilsner. Syntetisk badesåpe-, tuttifrutti- og smågodtduft med innslag av nektarin. Skarp syre og innhul bruspulverssmak som forsvinner fort.

Relativt mislykket Prosecco. Drikkendes, men ikke noe mer enn det. Ikke mye Valentine designmessig heller. Enstemmig panel!

Velkjente Masi Agricola eier det lille spumantehuset Casa Canevel i Valdobbiadene i Veneto. Canevel betyr «liten kjeller». Intensjonen er å produsere flere varianter av kvalitetsprosecco til forbrukervennlige priser. Denne rosato-vinen er tilsatt en dæsj Pinot Nero for farge og litt bringebærfruktighet. Kan til nød passere som aperitiff.

Terningkast 2


Nr 7440701 Pizzolato Spumante Rosé Extra Dry

kr 139,90, Basis. 95 prosent Glera, 5 prosent Raboso. Økologisk- og vegansertifisert. Annengangsgjæret i trykktank. Alkohol: 11 prosent Sukker: 13,3 Gram/Liter Syre: 5,6 Gram/Liter

Rødrosa med elegante bobler. Bortimot fraværende duft der ferskensmågodtduft anes. Uferdig og ubalansert sur og innhul smak. Ingen lengde! Sukk!

Forførende blingbling-design med lip gloss-etikett. Superkult, sa Michael. Juni mente at den lovte mer enn den gav. Med andre ord en svikefull Valentiner for en opprørt ung temperamentsfull bergensdame! Resten av panelet var ikke stort mer imponert, men den får ett ekstra øye på terningen for fresht design!

Pizzolato-familien har drevet jordbruk i mer enn fem generasjoner. I 1991 ble de økologisk(organisk) sertifisert, og i 2013 endog vegansertifisert. Huset ledes i dag av Settimo Pizzolato og råder over 120 hektar økologisk dyrket vinmark. 71 hektar eier de selv, mens druer fra resten kjøpes inn fra lokale vinbønder som praktiserer økologisk jordbruk. Tilsatt en liten dose Raboso for farge og litt rødbærsfrukt. Dette er en vin som egner seg til aperitiff eller til reker, en salat eller annet grønt og skjønt, gjerne en veganrett.

Terningkast 3


Nr 10902101 Champagne André Clouet Rosé

kr 399,90, BU. Pinot Noir fra Bouzy og Ambonnay. Basevinen fermenteres i stål. Methode Champenoise. Modnet 3 år på bunnfall. Alkohol. 12 prosent Sukker: 8 Gram/Liter Syre: 4,3 Gram/Liter

Blank lakserosa. Innsmigrende aroma av hvite rips, markjordbær, bringebær, blomster og mineraler. Delikat ballerinabalansert smak av bringebær, jordbær og noe aprikos. Behagelig mousse, passe dosage og ren og pen med god struktur i munnen uten autolysemaskering. Lang!

Endelig en vin! Dette kan drikkes oftere, kom det fra Andreas. Unison enighet om at dette var sedvanlig toppkvalitet fra Clouet. Forførende budsjettroséchampis!

Så langt tilbake som i 1741 etablerte Clouet sin virksomhet. De besitter 9 hektar egen vinmark, mest Pinot Noir, men også noe Chardonnay fra Grand Cru-landsbyene Bouzy og Ambonnay i Montagne de Reims. De har en rekke kvalitetsviner til ikke altfor skrekkelige priser. Denne Cuvée’n funker både til romantisk forspill med østers via hummer eller kreps, kyllingsalat eller en yppig laksefisk, samt noen sjokoladeglaserte jordbær som etterspill. Nous aimons le Champagne!

Terningskast 6


Nr 295601 San Valentin 2020

kr 109,90, Basis. Parellada. Gjæret i ståltank. Ingen modning, kun et kort opphold i tank for stabilisering. Alkohol: 10,5 prosent Sukker: 14 Gram/Liter Syre: 4,6 Gram/Liter

Svært lys strågul. Pen aroma av hylleblomst, tropisk frukt, pære og urter. Behagelig fruktig halvtørr ren søtsyrlig eple- og stikkelsbærsmak med grei lengde.

Dette var interessant. Da vi åpnet vinen og den holdt cirka 8 grader var duften relativt lukket, ok det, men det skurret en irriterende skarp bitterhet i ettersmaken. Da vinen hadde luftet seg og temperaturen var steget til rundt 12 grader hadde duften som ventet åpnet seg, men overraskelsen var desto større smaksmessig. Bitterheten var nemlig en saga blott, og vinen var med ett blitt forførende smooth. Oksygen og temperatur hadde mildnet smaken rett og slett! Denne billigvinen er som skapt for en sval norsk sommerdag eller en valentiner-happening på playaen i Barcelona.

Dette er den opprinnelige Valentiner-vinen! Den kommer fra det velkjente firmaet Miguel Torres i Catalonia i Spania. Tidligere hengte produsenten alltid en liten hvit plastikkvalentiner på flaskehalsen. Den er nå borte fra noen flasker, fra andre ikke. Pussig! Sjekk bildet folkens! Der er den lille. Uansett! San Valentin lever! Økologisk og vegansertifisert vin som passer til reker, tapas eller dessertoster, eller aller helst til sardiner ved Middelhavet et sted.

Terningkast 5


Nr 10646101 Villa Valentina Sangiovese 2020

kr 159,90, BU. Økologisk Sangiovese. Modnet kort tid i fransk eik. Alkohol: 13 prosent Sukker: 12 Gram/Liter Syre: 5,8 Gram/Liter

Dyp rødfiolett med rubinreflekser. Kokt preg av morellsyltetøy og litt fat på nese. Smaken er svulstig syltet varm og sviskepreget samtidig som det har sneket seg inn noe kjipt som minner om bjørnebærkart. Relativt kort.

Pusete påkostet fløyelsetikett supplert av bånd og hjerte med glitter og stas, men ikke helt patent innhold, selv om den går an å drikke. Middle of the road! Du skal være lidderlig forelsket for å forelske deg i disse dråpene.

Iconic Wines holder til i Puglia på den italienske støvelhælen. Denne vinen har en dyprød påkostet fløyelsetikett som appellerer til både forelskelse, frieri og taktisk og strategisk romantikk, men innholdet holder ikke helt mål! Vinen passer uansett til en tomatisert vegetarrett, en forførende pastarett eller en heftig italiensk pizza.

Terningkast 3


Nr 3559701 Etike Ti Amo Primitivo Puglia 2020

kr 169,90, BU. Primitivo. Delvis fatmodnet. Alkohol: 13,5 prosent Sukker: 9,1 Gram/Liter Syre: 6,2 Gram/Liter

Dyp rødfiolett. Bra duft av mørke solmodne bær, lakris, vanilje og sedertre. Fyldig og konsentrert tanninpreget smak med mørke bær. Passelig kjernebitter ettersmak med brukbar lengde.

Bra typeriktig og barsk Primitivo som roper på maten!

Nok en vin fra Etike. Nå med et rødt hjerte passende til en Primitivo fra brennheite Puglia. Denne passer til brennheite hjerter som elsker smaksrike gryteretter eller en godt pepret biff. Faktisk også god til mørk sjokolade. Uhmm!

Terningkast 4


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s