Bourgogne, Mon Amour!

I vår vinverden er det ikke noe som slår eksklusive røde burgundere! Vel og merke er andre eksklusive viner og vindistrikt ikke dårligere, bare annerledes. Vi kan for eksempel holde tipp topp Pinot Noir fra California og Oregon like høyt. Imidlertid er det viner fra det klassiske forbildet Burgund som vi nå har hatt gleden av å teste ut.

Vi har valgt ut tre produsenter, tre kommuner, tre appellasjonsnivåer fordelt på tre årganger. Produsentene er stjernene David Duband, Thibault Liger-Belair og Patrice Rion. Kommunene er Chambolle-Musigny (Côte de Nuits sin florale prima ballerina), Nuits St. Georges (Côte de Nuits sin robuste arbeidshest), og sist, men ikke minst kommunen for toppen av maskuline sublime burgundere, nemlig Gevrey-Chambertin. Appellasjonsnivåene er Village, Premier Cru og Grand Cru. Følgende årganger er representert: 2015, 2017 og 2018.

Smakstesten ble foretatt av vårt favorittpanel av vinsmakere; nemlig Andreas H. Augdahl, Knut Bjørnar Asphol, Tina Olson, Anita Jørgensen, ja pluss oss da, så klart! For å toppe det hele, og sette den perfekte ramme til perfekte viner, laget vi en ytterst intim og eksklusiv fransk bistro hjemme hos Mette på Frogner. Her ble det selvsagt servert Boeuf Bourguignon (les hvordan du lager den her) og et utvalg franske delikate oster. Som Andreas så vel formulerte: Du får ikke bedre lillelørdag enn dette!

«Vinen er solens og jordens sønn.»(Paul Claudel)

A votre Santé!


Nr 12471001 Thibault Liger-Belair Chambolle-Musigny Vieilles Vignes 2018

kr 854,60, TU. Biodynamisk Pinot Noir fra 3 vinmarker som ble beplantet mellom 1954 og 1962. 40 prosent av druematerialet ble helklasefermentert. Modnet i en kombinasjon av nye og brukte eikefat. Alkohol: 13 prosent Sukker: Under 3 Gram/Liter Syre: 4,3 Gram/Liter.

Dyp rødfiolett med rubinreflekser. Litt lukket, men åpner seg ved lufting og tid i glasset. Chambolle-typisk nese av roser, villbringebær, men også skyggekirsebær, hint av trekrydder og et lite acetonviff. Middels fylde i en rødbærsfruktig og blåbærpreget smak med relativt balanserende syre pent pakket inn i fløyelsmyke middels lange tanniner.

Typeriktig Chambolle! Andreas og Tina sier de blir forelsket i vinen. Knut Bjørnar utbryter «Smooth!!» Mads og Mette sier forførende. Ostevin hevder Anita. Den passer flott til en spretten salat, en hyggelig kylling, men også klassiske retter som Boeuf Bourguignon og Coq au Vin. Meget bra kjøp i Thibaults forførende stil. Det eneste som savnes er litt høyere syre. Da hadde den balansert som en prima ballerina!

Terningkast 5

Domaine Thibault Liger-Belair er forresten et vinhus med lange tradisjoner og adelig blod. I 1720 etablerte Kong Ludvig 15.s sekretær, borgermester i Nuits, og vingårdseier Claude Marey handelshuset C. Marey, forløperen til dagens Domaine. I 1852 giftet Comte Louis Liger-Belair seg med arvingen til handelshuset. Så sent som i 2001 grunnla Comte Louis Belairs fetter Thibault Domaine Thibault Liger-Belair med noen av de beste vinmarkene. Les mer om vinhuset her.

Apropos vinmarker! Chambolle-Musigny er en liten kommune, men vinene er ytterst etterspurt, sjeldne og kostbare. Kommunen har mindre leire, men mye kalkstein. Vinløvet er lysegrønnere. Vinene derfra har ofte mindre fargedybde, større transparens, en feminin floral og rødbærspreget eleganse, pluss en frapperende syrlighet som pakkes pent inn i en fløyelsmyk tekstur. Deilige viner som er skapt for forelskelse og romantikk!


Nr 12997401 David Duband Chambolle-Musigny Vieilles Vignes 2018

kr 904,90, BU. Økologisk Pinot Noir fra 40 år gamle vinstokker. 80 prosent er helklasefermentert. Druene er fottråkket(Sic!). Modnet 14 måneder i nye (40%) og brukte eikefat. Alkohol: 13 prosent Sukker: Under 3 Gram/Liter Syre: 4,8 Gram/Liter.

Dyp rødfiolett. Enda mer lukket nese, noe parfyme og urter samt rødbærstoner, mokka og mineraler. Middels til god fylde i en litt kjølig stram, kantete, streng og mindre fruktig stil. Avrundede tanniner og bra friskhet i en middels lang ettersmak.

Går vi tilbake til 1965 solgte domainet hele druehøsten til kooperativet i Beaune. Fra 1991 lagde domainet sine egne viner. Siden har David Duband bygd stein på stein og kjøpt opp mer og mer vinmark. Her har de laget en Chambolle som ikke er så typeriktig, mer i retning av noe villere som Morey St. Denis, eller noe mer maskulint som Gevrey-Chambertin. Uansett en god matvin, og faktisk enda bedre egnet til Mettes mettende, himmelske Boeuf Bourguignon og andre kraftige kjøttretter enn Thibault sin.

Les mer om vinhuset her.

Terningkast 5


Nr 13616401 Patrice Rion Nuits-Saint-Georges 1. Cru Clos des Argillières 2018

kr 740, BU. Biodynamisk Pinot Noir fra 50 år gamle vinstokker i vinmark med tynt, men sammensatt sjikt av lys og rosa kalkrik leire med mange steiner over kalksteinberggrunn. Modnet 18 måneder i nye(50 prosent) og brukte eikefat. Alkohol: 13,5 prosent Sukker: Under 3 Gram/Liter Syre: 6,7 Gram/Liter

Transparent rød. Granateple, lyse kirsebær, urter og mineraler i en duft som er kjølig og grønnere, i positiv forstand. Delikat og elegant rødbærsfruktig og syredreven smak med en temmelig lang og raffinert utgang.

Domaine Patrice Rion ble etablert i 1990. Mange kjenner nok til slektningene hos Domaine Daniel Rion som også lager etterspurte burgundere. Patrice lager konsentrerte viner med presis og kjølig fruktkarakter preget av terroiret. Veldig godt mener Tina! Enig, sier vi. Knut Bjørnar sier at her fins lette småbitre raffinerte toner som han antar skyldes tidlig innhøsting. Meget bra vin til fisk, lette kjøttretter og faste oster.

Les mer om vinhuset her.

Terningkast 5


Nr 13616601 Patrice Rion Nuits-Saint-Georges 1.Cru Clos Saint Marc Monopole 2018

kr 890, BU. Biodynamisk Pinot Noir fra 60 år gamle vinstokker i en bitteliten monopolvinmark med tykt sjikt av brun kalkrik leire med mange steiner over kalksteinberggrunn. Modnet 18 måneder i nye(50 prosent) og brukte eikefat. Alkohol: 13,5 prosent Sukker: Under 3 Gram/Liter Syre: 6,7 Gram/Liter

Dyp rubinglans. Intens aroma som spretter ut av glasset av animalske komponenter som litt frisk fitness-svette, men mest av moreller og fullmodne kirsebær pluss litt sisselrot og blomster. Fyldig, sukkulent og saftig smak med fantastisk balanse mellom sødme, kjøttfull fruktighet og syre. Pene tanniner i en lang nyansert ettersmak.

Det tykkere jordsmonnet og jordarten i denne knøttlille vinmarken gir rikere, mer sukkulent og fyldigere frukt enn den mer steinete og mineralske vinmarken Clos des Argillières. Fascinerende, Ikke sant? Wow! Textbook NSG, sa Knut Bjørnar, og Andreas tilføyde «komplett»! Tina likte svært godt svetten! Sitter som et skudd til både lyst og rødt kjøtt, de herligste burgundiske rustikke matdelikatesser og Camembert med Mads sin sykkelvenninne Beatrices hjemmelagde druegele. Nydelig!

Terningkast 6


Nr 11243805 Thibault Liger-Belair Nuits-Saint-Georges 1.Cru Les Saint Georges 2015 Magnum

kr 2 637,50, TU. Biodynamisk Pinot Noir fra vinstokker plantet i 1944 i en vinmark som er beskrevet i historisk kilde i år 1000 e.Kr. Dyp brun kalkrik jord med mye stein som gir rike og fruktige viner, men også med struktur som lagrer godt. Delvis helklasefermentert . Modnet 22 måneder i 50 prosent nye og 50 prosent brukte eikefat. Alkohol: 13,8 prosent Sukker: Under 3 Gram/Liter Syre: 4,2 Gram/Liter

Opak kirsebærrød med burgunderkant. Forførende modne utviklede bærtoner av skyggekirsebær pluss utviklede aromaer av varme krydderier som kanel og muskatnøtt pluss pepper. Fyldig og opulent ultrakonsentrert kjøttfull og smaksrik moden kirsebær- og toffeesmak som sitter lenge og fløyelsmykt.

«Hvis det skulle være en Grand Cru i Nuits-Saint-Georges, ville det udiskutabelt være Les Saint Georges» (Thibault Liger-Belair) Nå vel, Thibault! Dette er en imponerende påkostet konsentrert og sødmerik NSG fra den øverste hylle, men for panelet blir den litt for preget av overmoden frukt og noe manglende balanse. Den er rund og god, og pen i stilen, akkurat slik som Thibault selv! Vinen matcher både villand og annet vilt, småfe og storfe og generøse mengder saus, samt Mettes panerte og smørstekte Camembert med hvalnøtter og honning, og Beatrice sin syrefriske druegele med kanel! Velkommen til Mette, Thibault! Uhmm!

Terningkast 5

Nr 11869401 David Duband Chambertin Grand Cru 2017

kr 3 379,90, BU. Økologisk Pinot Noir fra 60 år gamle vinstokker. 80 prosent helklasefermentert. Fottråkket. Modnet 14 måneder i 60 prosent nye og 40 prosent brukte eikefat. Alkohol: 13 prosent Sukker: Under 3 Gram/Liter Syre: 5,2 Gram/Liter

Transparent ripsrød med rubinglans. Himmelsk sublim aroma av markjordbær, solmodne rips, gammeldagse bringebær-drops(sic!) og fint krydder. Fokusert strukturert og detaljert med middels til god fylde. Balansert som en linedanser med både integrerte bløte frukttanniner og fattanniner og rødbærspreget kjernefrukt. Kremet og fløyelspreget. Laaaaaang!

Dubands Chambertin Grand Cru er en av de tre beste av de tolv Chambertinene Mads har smakt fra 1990-årgangen og opp til 2017. De tre er Rousseau Chambertin 1996, Trapet Chambertin 1996 og Duband Chambertin 2017. Sistnevnte er en av de mest delikate og raffinerte. Den er en cerebral opplevelse. Sublime saker til kontemplasjon, men også finfin til kylling fra Bresse eller Holte, småfe, fasan eller en Camembert. Den kan lagres opptil 10 til 15 år i en god kjeller. Voila! Le Chambertin!

Terningkast 6

Vi hadde her David Dubands Grand Cru Chambertin til test. Chambertin er toppen av kransekaken i kommunen. Hvorfor? En ideell østlig eksponering, men ørlite tiltet mot nordøst, gir de første morgen-solstrålene samtidig som ettermiddags- og kveldsolen ikke overmodner druene. Den har en slak skråning med god drenering i den kalkrike jorden kombinert med at her forekommer en sval bris fra den skogkledde åsen. Disse naturgitte forutsetningene( terroiret) skaper i gode hender en maskulin atletisk, bredskuldret vin full av finesse og lagringskraft.

Forøvrig drakk Napoleon i sine velmaktsdager intet annet enn Grand Cru Chambertin, visstnok halvblandet keiseren vinen med vann. Han om det! Mannen var ellers en stor elsker av desserter. Når hoffet var samlet, måtte de vente på keiseren. Da han endelig ankom,( mannen var jo arbeidsnarkoman), raste han som en hjulvisp gjennom alle rettene. Så kom dessertbordet! Dessertelskeren Napoleon var i sitt ess, og hoffet pustet ut mens despoten mumset seg gjennom alt den søte tann kunne begjære. Nammenam!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s