Girl Power!

Theresa Breuer i Rheingau er Tysklands ledende kvinnelige vinmaker. Hverken Mads eller Mette fikk møte hennes legendariske far Bernhard Breuer før han døde altfor tidlig av hjerneslag i 2004. Imidlertid besøkte Mads Theresa i mai 2013, og nylig hadde vi et gjenbesøk av Theresa i hjemlige omgivelser i Porsgrunn.

Vi har smakt en mengde av både Bernhards og Theresas viner og sammenlignet dem. Theresas viner er mer feminine, strammere, naknere og saftigere, men også faren lagde flotte viner.

«Jeg har fortsatt det arbeidet faren min gjorde, og jeg har tilpasset vinene til den globale oppvarmingens endrede naturgitte forutsetninger, økologien, og nye mat- og vinstilpreferanser hos publikum», sier Theresa. Både faren min og jeg var terroirfokuserte. Vinene skal ha en tydelig adresse og stil fra sitt voksested. Jeg ønsker at vinene skal ha lite restsukker og høy syre, men at transparens, balanse og renhet skal være en rettesnor», forteller Theresa på sin stillferdige måte.

«Tenker du dermed på mat når du lager vin», spør Mads. -«Både og», smiler hun, og legger til. -«Du kan aldri spise mat uten vin, men du kan gjerne drikke vin uten mat».

Du kan aldri spise mat uten vin, men du kan gjerne drikke vin uten mat.

Theresa Breuer

Hva synes Mads og Mette om Theresas utsagn? Jo, Mette, min kone Anita og jeg smakte oss gjennom hele rekken av hennes viner i peisestuen i Flåttenlia i Porsgrunn. Deretter ble vinene smakt med en rekke norske matspesialiteter som Mette og Anita serverte. Vi prøvde alt fra Theresas entry level og opp til enkeltvinmarksvinene fra de fremste vinmarkene i Rüdesheim, Rauenthal og Lorch; nemlig Berg Rottland, Roseneck, Berg Schlossberg, Nonnenberg og Pfaffenwies. Det er Riesling som er dronningdruen, men hun lager også diverse fristende viner basert på de tre Pinot-variantene Pinot Blanc, Pinot Gris og Pinot Noir. Vi er enige med Theresa vi; du kan aldri spise mat uten vin, men Theresas vin, den kan man drikke både med og uten mat.

Under finner du vår test av et utvalg av de mest spennende vinene vi smakte sammen med Theresa og hennes norske importør Engelstad. Girl power rules!

Theresas besøk ble også godt dokumentert i Telemarksavisa den 15.01.22. Les hele saken her.


Nr 12632401 Georg Breuer Brut 2008

kr 453,90, BU. 35% Pinot Blanc(Weissburgunder), 30% Pinot Gris(Grauburgunder), 35% Pinot Noir(Spätburgunder) fra Breuers vinmarker. Basevinen er gjæret i eikefat. Etter ett år i fat ble vinen flasketappet og annengangsgjæret på flaske (Méthode Champenoise). Vinen ligger på bunnfall i 11 år. Degorgert i 2020. Alkohol: 12,5% Sukker: 0,5 Gram/Liter Syre: 6,2 Gram/Liter.

Glitrende gyllengul med små spretne elegante bobler. Nydelig aroma av honning, parmesan, nyplukkede kantareller, lyst bakverk, lime og mineraler. Middels fyldig, fokusert Granny Smith-eplefruktighet med en behagelig tørrhet som ender i en lang grapefruktsyrlig ettersmak. Passelig autolyse og behagelig kremet mousse. Bravo!

Påkostet både i innhold og emballering er Theresas 2008 Brut. 2008 var et knallår både i Rheingau og Champagne. Ja, denne er kompleks! Presis og skarp, moden og utviklet som en topp oksidativ Champagne. Den minner Mads om luksusdyret Substance fra Selosse. Theresa har laget et smykke av en sekt! Kort og godt den beste sekt vi har smakt! Knall til skalldyr og skjell, f.eks. østers. Velegnet til tapas, svin, småvilt, ost er kos.

Terningkast 6


Nr 2075001 Breuer Riesling Sauvage 2020

kr 186,90, BU. Riesling fra både egne og naboers vinmarker. Fatmodnet 4 måneder i store tyske brukte Stückfass. Det gir intet eikepreg, men runder av og konsentrerer vinen. Deretter ligger vinen på bunnfallet i 5 måneder på ståltank for å bygge ytterligere aroma og smaksdybde. Ingen klaring og kun lett filtrering. Alkohol: 12 % Sukker: 6 G/L Syre: 7,8 Gram/Liter.

Blank strågul. Deilig ren og forfriskende aroma av gule og grønne epler, urter og mineraler. Slank og delikat klokkeren grapefruktig smak som ender i en temmelig lang ettersmak med en appetittvekkende passelig bittersnert.

Sauvage var et hjertebarn for Bernhard Breuer. Han ønsket å lage en Riesling som var naken, tørr og ærlig, stikk i strid med datidens rådende halvtørre tyske volumviner, men tro mot franske idealer om hvordan en Riesling kunne være. Det franske ordet sauvage betyr jo vill, og vinen er også etter at Theresa tok over styringen usminket og naturlig. Et funn til denne prisen, og den perfekte sushipartner, men også susende god til reker eller en chévre-salat.

Terningkast 6


Nr 3105501 Breuer Riesling Nonnenberg 2019

kr 679,90, BU. Riesling fra 80 år gamle vinstokker i Breuers monopol-vinmark Nonnenberg i kjølige Rauenthal som ligger lenger vekk fra Rhinen. Nonnenberg er en bratt sørvendt skråning som gir viner som både har god fruktmodenhet og meget høy syre. Modnet 7 måneder i store, gamle tyske eikefat etterfulgt av 9 måneder flaskemodning. Alkohol: 12 prosent Sukker: 6 Gram/Liter Syre: 10 Gram/Liter.

Blank gyllengul. Lukket, men lovende duft av honning, aprikos, grønne epler og urter med et streif av petroleum. Middels fyldig klokkeren konsentrert superbalansert gulplommesmak med lang mineralsk salin og sitrende frisk ettersmak.

Den koster sine kroner, men er vel verdt det. Kan drikkes nå, men blir ventelig enda bedre inntil 10 år fra nå. Funker som bare det til de fleste fiskeretter, lyst kjøtt, fjærkre, tapas og blåskjell eller sjøkreps.

Terningkast 5


Nr 2044001 Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2020

kr 179,90, Basisutvalget. Pinot Noir(Spätburgunder) fra blant annet toppvinmarken Berg Sclossberg. Skallet separeres vekk og en hvitvin lages som en Blanc de Noirs. Fermentert og modnet i ståltank. Litt rødvin på Pinot Noir tilsettes for farge. Alkohol: 12 % Sukker: 4,8 Gram/Liter Syre: 6,1 Gram/Liter.

Blank middels dyp kobberrosa. Forførende aroma av villbringebær, markjordbær og blomster. Deilig saftig ren smak av bringebær og modne jordbær med temmelig lang saftig og likevel forfriskende ettersmak.

Nydelig anvendelig rosé som sitter som støpt til alt fra rakfisk, sjøkreps og reker som til sushi, kylling og salat. Den kan faktisk lagres til neste år, men hvorfor vente? Livet er til å leves her og nå!

Terningkast 6


Nr 3927501 Georg Breuer Spätburgunder Rouge 2019

kr 235,90, BU. Pinot Noir(Spätburgunder). Gjæret og vinifisert i store brukte tyske eikefat. Ingen fatmodning. Alkohol: 12 % Sukker: 0,1 Gram/Liter Syre: 5,2 Gram/Liter.

Blank rødfiolett med rubinnyanser. Herlig aroma av granateple, bringebær, pepper, nellik og mineralrøyk. Nydelig saftig, ren og elegant, men fokusert rødbærsmak med vidunderlig syrestruktur og lang og forfriskende ettersmak.

Tyskland er nummer tre etter Frankrike og USA mht. dyrket areal med Pinot Noir. Siden begynnelsen av 1990-årene har arealet økt med mer enn 4000 hektar slik at det i dag utgjør 11 300 hektar tilsvarende 11 prosent av dyrket vinmark. Denne rødvinen fra Breuer matcher en god Volnay AOC. En Prima Ballerina! Perfekt rett og slett! Nydelig til torsk, sushi, tapas, lette kjøttretter, grønt er skjønt eller en myk ost. Uhmm!

Terningkast 6


Nr 5718001 Breuer Spätburgunder B 2018

kr 554,90, BU. Pinot Noir(Spätburgunder) fra 30 år gamle vinstokker i Breuers toppvinmarker i Rüdesheim. Gjæret i barriques. Modnet i franske eikefat 16 måneder. Flaskemodnet 10 måneder. Alkohol: 12,5 prosent Sukker: 0,1 Gram/Liter Syre: 5,8 Gram/Liter.

Dyp rødfiolett med rubinreflekser. Super duft av mokka, skyggekirsebær, blå plommer, pepper og litt fiol og skogbunn. Fyldig og konsentrert med nydelig kirsebærpreget og plommefruktig smak med balanserende syre og lang fløyelsmyk og samtidig frisk ettersmak.

Vosne-Romanée-aktig tipp topp tysk PN. Nytelse i hver dråpe og vel verdt sine kroner. Flott til rødt kjøtt, vilt, kveite, ulke eller torsk.

Terningkast 5


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s