La Divina Cucina!

Det guddommelige kjøkken skapes når mat og vin blir et lykketreff! Et slikt lykketreff av himmelske dimensjoner oppstod da den etruskiske matretten Pollo al Mattone møtte områdets vindruer. Sannsynligvis realiserte man idéen ved en kokegrop alt i steinalder eller bronsealder. Altså var det de gamle etruskere, dette nær glemte toskanske folk, som utviklet Pollo al Mattone, eller for å si det på norsk: kylling i leirgryte. Romerne utryddet det meste av den etruskiske kulturen, men deres kjøkken, mat- og vinkultur videreutviklet de. Det er ikke for ingenting at den leirgryta som dagens rett tilberedes i kalles Römertopf. Gjennom flere tusen år har man på den italienske jord foredlet møtet mellom mat og vin.

Nettopp til kylling i Römertopf passer de urgamle vindruene Sangiovese og Barbera. Her skapes magien ved at vinenes appetittvekkende syrestruktur, som minner om søtsyrlige kirsebær ledsaget av kirsebærsteinbitterhet, smyger seg inntil den sprøstekte saftige og litt søtlige delikate kyllingen overrislet av frisk sitronsaft. Molto Bello!

Ad Fontes! Eller på godt norsk: Til kildene! Oppskriften passer til tre sultne kokker eller som hovedrett for fire. Det er rimelig og sunn mat som passer knallgodt nå i magre januar!

Pollo al Mattone

1 kylling på cirka 2 kg

3 spiseskjeer olivenolje

1 stort knust laurbærblad

1 til 4 fedd presset hvitløk( Smak og behag, ikke sant?)

Rosmarinblader fra 2 friske kvister

Raust med nykvernet salt og sort pepper(Mads pleier å bruke en morter for å knuse krydderet)

Eventuelt kan man bruke 4 friske salvieblader i stedet for laurbær og rosmarin

Saft av 1/2 sitron

Del kyllingen med skinn opp i serveringsstykker. Skyll og tørk dem. Legg stykkene i et dypt fat. Bland alle ingrediensene, bortsett fra sitronsaft, og hell over kyllingen. La kyllingen ligge i denne marinaden i 2 timer. Vend bitene minst en gang for å utnytte marineringen.

Pensle leirgrytebunnen med olivenolje. Legg i kyllingen. Stek på 180 grader med lokket på i cirka 50 minutter, øk deretter temperaturen til 225 grader og stek uten lokk i cirka 50 minutter eller til du ser at kyllingen er gyllenbrun. Stikk en spiss kniv inn i et av bryststykkene eller lårene for å se om det kun er blank kjøttsaft som pipler ut. Ta Römertopfen ut av ovnen og kryst over sitronsaft.

Server kyllingen straks med f.eks. ris (Anita, Mads sin kone, foretrekker asiatisk, og ikke italiensk ris. Den blir for klebrig og grøtete synes hun.) Selv digger vi et følge av nystekt, ikke altfor soggy foccacia pluss en grønn salat eller dampet spinat. Glem ikke rødvinen da, og sansene, smilet, latteren og det pent dekkede bord!

Buon Appetito!


Nr 12343301 Casa Emma Chianti Classico 2019

kr 239,90, BU. 90 % Sangiovese, 5 % Canaiolo, 5 % Malvasia fra 13 til 22 år gamle vinstokker i økologiske vinmarker. Spontangjæret. Modnet ett år i middels store eikefat. Alkohol: 13,5 % Sukker: cirka 1 G/L Syre: 5,5 G/L

Klassisk Chianti-blend fra Classico-sonen. Casa Emma er en historisk eiendom som er oppkalt etter familiematriarken Fiorella «Emma» Lepri som uten familiens viten kjøpte stedet i 1969. På tradisjonelt toskansk vis dyrker de også oliven. Økologien rår, og de arbeider til og med med et prosjekt i en enkeltvinmark med gjess vandrende rundt, som et gastronomisk miljøpoliti som jafser i seg små tyver som mark og snegler.

Middels dyp glitrende rubinrød. Sval og litt lukket aroma av skyggekirsebær, bark, blomster og fatkrydder. God fylde i en ungdommelig substansiell smak der en kjerne av kirsebær og krekling pakkes inn i tydelige, men myke tanniner. Lang passe kirsebærsteinbitter ettersmak som trigger ganen.

Klassisk ung Chianti i en kjølig og delikat stil. Passer utmerket til pollo, pizza og pasta eller noe grønt og skjønt. Meget bra kjøp som tåler minst 5 år på ryggen i vinkjelleren.

Terningkast 5


Nr 450001 Cossetti Barbera d’Asti La Vigna Vecchia 2018

kr 184,90, Basisutvalget.100 % Barbera fra cirka 30 år gamle vinstokker. Modnet ett år i store eikefat. Alkohol: 13,5 prosent Sukker: 3 G/L Syre: 5,4 G/L

«Jeg er født her! Jeg har gått mine første steg mellom disse vinrankene og fått stemningen og luktene inn med morsmelken. Men nå er det min tur, og jeg vil gjøre alt i min makt for å ivareta denne fantastiske arven!» Ordene kommer fra Clementina Cossetti som driver vingården Cossetti sammen med søsteren Giuila og moren Maria Emma. Familien har eid den middels store vingården siden 1891.

Dyp kirsebærrød. Forførende aroma av modne kirsebær, kanel, urter og kaffe. Nydelig ren middels fyldig superbalansert saftig kirsebærsøtsyrlig smak som ender i en lang kirsebærsteinbitter ettersmak.

Bellissimo! Topp Barbera til ufattelig lav pris. Nytes nå eller om fem år til pollo, kalv, torsk, antipasti, pasta, pizza eller rødt kjøtt.

Terningkast 6

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s