Nyttårsbobleluksus!

«Champagner er min yndlingsdrik og ikke min alene. Den funkler med demantens blik som vand af edelstene!» Så vakkert formulerte Henrik Wergeland sin pasjon for verdens mest eksklusive bobledrikk. Imidlertid var britene så vidt først med å lage musserende vin på 1700-tallet.

Vi samlet et feststemt smakspanel som bestod av det unge paret Preben Skorge Jørgensen og Espen Feldt, Tina Olson, Anita Jørgensen og oss selv for å teste bobler mens vi mintes aforismen: «Jeg byr alle på Champagne. Jeg er verdens lykkeligste mann (kvinne).»!

Vi smakte et utvalg av Champagne, English Sparkling og vår personlige favoritt; Franciacorta fra Lombardia. Boblene ble luksuriøst ledsaget av baguettes fra Åpent Bakeri, sjømat fra Georg A. Nilsen, ost, paté og skinke fra Fromageriet, oliven og olivenolje fra Nils Johan og Giovanni hos Uliveti, og sist, men ikke minst tidenes nyttårskake fra Sverre Sætre.

Tusen takk til alle dere som har vært innom bloggen vår i 2021! Husk at når du legger inn din e-postadresse nederst på siden så får du varsel om alle nye innlegg på bloggen.

PS! Sjekk gruppebildet øverst! Ser dere at vi skåler med Riedels Winum Chardonnay/Chianti-glass? Det er supert både til standard Chardonnay, Sangiovese eller til musserende vin; inklusiv Champagne! Da Mads var på bryllupsreise med Anita i Champagne og Bourgogne (Hvor ellers reiser man på bryllupsreise, mon tro?) i Det Herrens År 1992, var det flutes, altså de høye og smale Champagneglassene som gjaldt under kjellersmakingene. Da Mads kom tilbake som TA-journalist i 2010, serverte husene Champagne fra hvitvinsglass. Det funket bedre. Så bruk middels store tulipanhvitvinsglass til smaking! Da får du mer ut av både aroma og smak, selv om boblene ser festligere ut i høye og smale flutes, eller coupes; Marie Antoinette-glass, som Mads ynder å kalle dem. For, som mange elskere av Champagne vet, de åpne stilige tradisjonelle skålene ble opprinnelig laget ut fra den franske dronning Marie Antoinettes brystmål! Smått, men godt, sa vel både hennes ellers ulykkelige kong Ludvig 16. og hennes superkjekke svenske elsker Grev Axel von Fersen om det… Uansett! Valg av glass betyr mye. Følg med! Vi kommer tilbake til glasstemaet!

Godt Nyttår, folkens! 2022 blir et bedre år enn 2021!


Nr 3310601 Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut

kr 319,90, BU. 80% Chardonnay, 18% Pinot Nero, 2% Pinot Bianco. Alkohol: 13,5% Sukker: 5,7 G/L. Syre: 5,9 G/L.Basevinen er gjæret og modnet i brukte eikefat. Metode champenoise, annengangsgjæret på flaske.

Den første av to fra Franciacortas produsent Numero Uno; nemlig Bellavista! Franciacorta betyr kort og godt skattefritak. Området ble ikke skattlagt i middelalderen. Navnet Bellavista(vakker utsikt) spiller på at derfra har man den vakre utsikten til metropolen Milano. Vet du hva man får servert i pausen på La Scala? Nei, det er ikke Champagne. Det er Bellavista! Så høyt rager den der i verdens mest berømte operahus!

Gulgrønn med små delikate bobler. Pen aroma av gule bakte epler, brioche og mineraler. Delikat og elegant ren og pen guleplesmak med behagelig mousse og pen dosage. Lang frisk ettersmak.

Vellaget og god! En sopran av en boblevin som egner seg flott både som aperitiff eller til østers og andre skalldyr, en sopprisotto eller pasta med litt grønt og skjønt oppi.

Terningkast 5


Nr 4073901 Bellavista Franciacorta Brut 2016

kr 525,-, BU. 75% Chardonnay og 25% Pinot Nero. Alkohol: 12,5% Sukker: 7 G/L, Syre: 6,7 G/L. Basevinen er gjæret og modnet i brukte eikefat. Metode champenoise, annengangsgjæret på flaske.

Et hakk opp i både pris og kvalitet på denne årgangsvinen. Chardonnaydominansen i Bellavistavinene skal bidra til friskhet og eleganse, men holder denne hva den lover?

Gyllen med delikate små bobler. Herlig aroma av fersken, gule plommer, blomster, safran og hasselnøtt. Fyldig kremet litt tung og voldsom gulplommesmak. Lang nyansert ettersmak. Noe høy dosage.

Kostbar moro. Men, stilig på duft! Unge Espen sporet safran der. Bravo! Vinen er litt tung på labben smaksmessig. Litt høy dosage, men lite autolysepreg. Lite autolyse kler faktisk vinen godt. Kanskje ikke verdt hoppet i pris sammenlignet med den første vinen.

Terningkast 4


Nr 12170301 Rathfinny Cuvée Classic 2016

kr 334,90,- , BU. 57% Pinot Noir, 21% Pinot Meunier, 22 % Chardonnay. Alkohol: 12% Sukker: 5,7 G/L Syre: 5,4 G/L. Basevinen er delvis fatgjæret og -modnet. Annengangsgjæret på flaske, metode champenoise .

Samme terroir som i Champagne er det i Sussex der denne kommer fra. Ungt vinhus med et ungt og entusiastisk team.

Dyp gyllen med små delikate bobler. Spennende duft av krokan(is), honning, bakte epler og cashewnøtter! Middels fylde, men aggressiv spiss og sur smak som river lenge i munnhulen.

Kanonfin farge og duft, men ubehagelig smak som får en til fundere om en har emaljen intakt i tannstellet..

Terningkast 2


Nr 4276101 Baron Fuenté Tradition Brut

kr 324,90,BU. Druer: 70% Pinot Meunier og 30% Chardonnay. Alkohol: 12,5%.Sukker: 8,6 G/L, Syre: 5 G/L. Basevin på ståltank. Annengangsgjæret på flaske som annen Champagne.

Baron Fuenté høres veldig spansk ut. En kjærlighetshistorie ligger bak. En gang for lenge siden møttes en spansk senorita og en bonde fra Champagne, men utfordringen var at den vakre damens familie ønsket en svigersønn med sikker inntekt. Da vinbonden oppga til sin vordende svigerfamilie at han ikke bare var vinbonde, men hadde en sikker jobb i det franske postvesenet, så ble det likevel søt musikk til slutt.

Strågul med elegante bobler. Flott klassisk aroma av lime, blomster, lys kjeks og kalkmineraler. Slank og delikat uten usmak, men litt enkel og sukret. Frisk ettersmak.

Dufter flott, men kunne gitt mer på smak selv om den sklir ned. Rimelig pris veier noe opp for smaken. Kan godt drikkes ved midtnatt etter både aperitiff og matviner.

Terningkast 4


Nr 3390301 Legras Grand Cru Blanc de Blancs Brut

kr 509,90, BU. Drue: Chardonnay fra Grand Cru-vinmarker. Alkohol: 12% Sukker: 7 G/L, Syre: 4,9 G/L. Basevin på ståltank. Annengangsgjæret på flaske.

Vinhus som har holdt på i Chouilly i Côte de Blancs siden 1808. Fins på de fleste av Frankrikes Michelin-restauranter.

Gyllengul med livlige sentrerte bobler. Nydelig sammensatt aroma av hvite blomster som akasie, lys kjeks, sitron og grapefrukt, hasselnøtt samt mineraler. Superdelikat med gul steinfrukt som fersken og aprikos og mineraler. Pen lys autolysekarakter og passe mousse og dosage. Lang superbalansert og mineralsk ettersmak.

Topp aperitiffchampagne som også er flott til østers og annen skjellmat, sushi og sashimi pluss alt som er grønt og skjønt. Dette er virkelig en Blanc de Blanc med klasse! Mads har aldri vært skuffet over Legras sine viner, og han har smakt det meste som huset kan by på. Knallgode saker!

Terningkast 6


Nr 11254901 Besserat de Bellefon Champagne Des Moines Blanc de Blancs

kr 666,. BU. Drue: Chardonnay fra Grand Cru-vinmarker. Økologisk dyrket. Alkohol: 12,5%, Sukker: 9 G/L. Syre:8,4 G/L. Basevin på ståltank. Non malo. Lavt flasketrykk. Annengangsgjæret på flaske.

Huset ble grunnlagt i Hautvillers i 1843. Økologisk vitikultur. Produsent som praktiserer null malolaktisk gjæring og lavt trykk i flaskene for å skape en frisk, men også mer vinøs og kremet stil. Frankrikes store diva Brigitte Bardot er nær venn av huset, og deres fremste cuvée kalles Cuvée Brigitte Bardot.

Lys gyllen med små og spredte delikate bobler. Overraskende lite kompleks gulplommeduft med et viff av mineraler. Middels fyldig fruktig, lettdrukket , men flat smak. Relativt kort og rund ettersmak med lite champagnepreg.

Dette kostet mer enn det smakte. Lettdrukket, fruktig og vinøs, men dette er som en Chardonnay-basert stillevin tilsatt litt bobler. Kostbar moro! Kan gå an til ettertanke etter midnatt!

Terningkast 3


Nr 11253001 Besserat de Bellefon Champagne Des Moines Extra Brut

kr 599,90, BU. 50%Pinot Noir, 20% Pinot Meunier, 30% Chardonnay fra gamle vinstokker. Økologisk dyrket. Alkohol: 12,5% Sukker: 3,5 G/L, Syre: 8,9 G/L. Basevin på ståltank. Non malo. Lavt flasketrykk. Annengangsgjæret på flaske.

Strågul med små sentrerte bobler. Pen aroma av cantaloupemelon, kjellereple, nøtter og dansk rugbrød. Delikat og elegant ren og sitrende frisk sitrus- og kvedesmak med balansert mousse og autolyse samt syrespenst. Lang forfriskende ettersmak.

Delikat og elegant aperitiffchampagne, men som ikke gjør skam på skjell og skalldyr samt sushi og sashimi.

Terningkast 5


Nr 11253601 Besserat de Bellefon Champagne Triple B Brut Nature 2013

kr 599,9, BU. 60% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier, 10% Chardonnay. Alkohol: 12%, Sukker: Under 3 G/L, Syre: 6,5 G/L. Biodynamisk dyrket fra gamle vinstokker i vinmark i Marne som har vært biosertifisert siden 1971. Spontangjæret basevin på ståltank. Non malo. Lavt flasketrykk. Annengangsgjæret på flaske.

Mørk gyllen. Praktfull intens duft av ost, nøtter, nybakt brød, grønt eple, urter og mineraler. Fyldig og superkonsentrert moden tropefrukt-, sitrus- og eplesmak som balanseres perfekt av den snertne syrefriskheten, behagelig mousse og finstemt autolysekarakter. Lang nyansert ettersmak.

Monumental Champagne som har alt en matchampagne skal ha. Perfekt match til grillet hummer, hummersuppe eller hummer thermidor. Panelet var splittet, men det ble hallelujastemning hos Mads og Mette – og da går vi for toppkarakter, panel eller ei! Det er tross alt vår blogg 😉

Terningkast 6


Nr 7629201 Camille Savès Bouzy Grand Cru Brut 2012

kr 460,- BU. 80% Pinot Noir. 20% Chardonnay fra 40 år gamle vinstokker. Alkohol: 12 % Sukker: 8 G/L. Syre: 6,9 G/L. Basevin gjæret og modnet på ståltank. Non malo. Annengangsgjæret på flaske.

Huset ble grunnlagt 1894 av Eugène Savès som giftet seg med en kvinnelig vinmarkseier i landsbyen Bouzy i Montagne de Reims. Bouzy er en av de beste lokasjonene for topp Pinot Noir-basert Champagne.

Gyllengul med rosaskjær og fine delikate sentrerte bobler. Pen aroma av bringebær, røde epler, brioche og nøtter. Middels fyldig rund og rødbærsfruktig smak. Snill og rund ettersmak med god lengde.

God fruktig Pinot Noir-dominert Champagne, men med litt høy dosage ut fra panelets smak. Velegnet til spekemat, rød fisk, reker, kreps, blåskjell eller kyllingsalat. Rimelig priset for Grand Cru med årgang.

Terningkast 5


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s