Vi tester viner med juleetikett

I noen år har viner med juleetikett vært en greie. Riktignok ikke så lenge som kommersielt juleøl, som så dagens lys i 1936. Men hva er greia? Jo, noen importører børster støv av gamle travere og frisker dem opp litt til jul. Andre viner blir spesiallansert til jul. Det de har til felles er at de er prisvennlige og kommersielle i stilen. Kanskje er det et ekte juletriks for å trigge folks gavekjøpelyst?

For vinene er ikke nødvendigvis velegnet til julemat, kanskje mer anvendelig som drikke mens man venter på maten. Men som testen viser fins det unntak fra regelen. Vi hadde julehatter på, og var i julestemning, likevel var det kun tre av de syv vinene vi testet som fikk mer enn terningkast tre. Sånn er det med den saken!

Vi samlet et eminent smakspanel som besto av Andreas H Augdahl, Knut Bjørnar Asphol og Tina Olson – og oss selv. Terningkast en til seks ble gitt gjennom en pris- og kvalitetsvurdering. Vinene ble vurdert visuelt, olfaktorisk og gustatorisk samt at vinetikettdesignet ble gjenstand for vurderingen.

Nr 4109901 Chapelle du Bois 2020

kr 114,90, Basisutvalgets kategori 3, 12,5 prosent alkohol, hele 7 gram sukker pr. liter, og lave 3,5 gram syre pr. liter. Ståltank.

Dyp rød. Avdempet duft av skogsbær og urter. Myk, søtladen, saftpreget og tynn med kort ettersmak.

Billig er den, men tynn og vassen. Her var det rett og slett lite motstand, og ingen kant å finne.

Den bittelille etiketten som «pryder» flaskehalsen sier «God Jul». Nå vel!

Terningkast 2


Nr 7903301 Sunday Drive Pinot Noir 2019

kr 150, Bestillingsutvalget ,13.5 prosent alkohol, 4,5 gram sukker pr. liter 5,8 gram syre pr. liter. Importøren hevder den dufter fat. Pussig. Den er ikke preget av det.

Nummer to i rekkefølgen er en artig Pinot Noir fra Down under, altså Australia. Velegnet til å feire jul der nede. En lett og leskende sommervin rett og slett!

Typeriktig transparent rød. Pen aroma av røde bær, pepper og urter. Lett og saftig leken rødbærsmak. Brukbar lengde. Litt for flat fruktighet og lite syrespenstig.

Ingen dårlig vin, men den koster mer enn den smaker. Pluss for fin juleetikett!

Terningkast 4


Nr 10511901 Snowflakes Barbera d’Asti 2020

kr 165, Bestillingsutvalget, 12,5 prosent alkohol, 4 gram sukker pr. liter, 5,2 gram syre pr. liter. Ståltankmodnet.

Nummer tre i rekken er en Barbera. Den har det årstidspassende navnet Snowflakes. Det er en vin som funker til juletapas. antipasti, pizza og pasta eller som hyggevin foran peisen.

Dyp kirsebærrød. Ganske beskjeden plomme- og skogsbærpreget nese med innslag av pepper og urter. God fylde i en smaksrik, men litt for rund, kunstig og lite spenstig plommesmak. Frisk syre, og temmelig lang rund og myk ettersmak.

Behagelig vin med god fylde, men litt for daff, syltet og lite autentisk. Voksen prislapp. Gøyal juleetikett!

Terningkast 4


Nr 11369501 Villagio del Colle God Jul Piemonte Barbera 2020

kr 134,90 Bestillingsutvalget 12 prosent alkohol, cirka 1 gram sukker pr. liter, 5 gram syre pr. liter. Håndplukkede druer, spontanfermentert, ståltankmodnet.

Så kommer testvinneren. En typeriktig god og rimelig Barbera fra Piemonte. Knall rødvin som godt kan brukes til kalkun, ribbe og juletorsk samt juletapas.

Middels dyp rødfiolett. Flott aroma av pepper , kirsebær og krydderurter. Middels fyldig kirsebærsøtsyrlig smak med god konsentrasjon og balanse. Overraskende finpolerte tanniner. Frisk og lang ettersmak.

Slik skal Barbera være! En fulltreffer. Flott pris og flott juleetikett!

Terningkast 6


Nr 13470001 La Huella God Jul

kr 132,90, Bestillingsutvalget 13 prosent alkohol, 3 gram sukker pr. liter, 5 gram syre pr. liter. Den er biodynamisk og vegansk. Ståltankmodnet.

Spansk rødvin har mange tilhengere her hjemme på berget. La Huella er en ren og skjær Tempranillo fra Navarra. Middelmådige saker skal det vise seg.

Middels dyp rubinrød. Krydder, solbær og urter på duft. Middels fyldig, men ubalansert og tørr med for klein konsentrasjon. Fast ettersmak.

Middelmådig spanjol litt ute av vater. Pen julegaveaktig etikett.

Terningkast 3


Nr 5526401 Monastier Cabernet Sauvignon 2020

121,90 Basisutvalget kategori 3 13,5 prosent alkohol, voksne 5,8 gram sukker pr. liter, 4,9 gram syre pr. liter. 5 måneder eikefatmodning.

Så nok en vin fra vinhavet som er på vei til å bli et vinparadis, men alt er ikke lykke og glede i Languedoc for det. Monastier Cabernet Sauvignon fikk ikke halleluja-ropene til å gjalle hos smakspanelet på Frogner.

Dyp rødblå. Dufter søtt av fiken og treverk samt solbær og provensalske urter. God fylde, men smaken er ellers for søtladen, lite vinøs og pregløs.

Middelmådige saker som kanskje passer for nybegynnere i vinens verden. God pris, men lite julete etikett.

Terningkast 3


Nr 10393201 Chaperon Cabernet Sauvignon Bordeaux 2020 kr

135,90 Bestillingsutvalget 13 prosent alkohol, cirka 1 gram sukker pr. liter, 3,3 gram syre pr. liter. Lett fatmodnet.

Sistemann i rekka. Rød Bordeaux som passer godt til ribbe, kalkun og juletorsk.

Middels dyp rødblå. Pen typeriktig duft av paprika ,solbær, sjokolade og tobakk. Lover masse på nesen. Smaken holdes noe tilbake, men den er middels fyldig med kjølig fruktighet, pluss for klassisk tørrhet også i den noe stilige ettersmaken med slepne tanniner.

Rimelig og god Bordeaux som passer til jul. Festlig juleetikett!

Terningkast 5

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s